Ο.Λ.Π. Α.Ε.

Διευκρινήσεις επί δημοσιευμάτων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΠ ΑΕ κατά την συνεδρίασή του της 14.12.09 ενέκρινε το Πρακτικό Συμφωνίας μεταξύ των σωματείων των εργαζoμένων στην εταιρία (υπαλλήλων & εργατών) και του Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη.
Τα κύρια θέματα στα οποία διεξήχθη η συζήτηση και επήλθε συμφωνία ήταν:
1. Ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Η Ρυθμιστική Αρχή θα ελέγχει και θα επιλύει όλα τα θέματα τα οποία αναφύονται μεταξύ των διαφορετικών καθεστώτων που ισχύουν για τις λιμενικές υπηρεσίες, στα διάφορα Λιμάνια. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 365 Λιμάνια, εκ των οποίων, 43 είναι Ιδιωτικά.
2. Η υπαγωγή του συνόλου του προσωπικού στον λόγο καταγγελίας του άρθρου 12 παρ. 4α του Ν. 2688/1999. Αυτό σημαίνει ότι ισχύουν για όλο το προσωπικό οι προβλεπόμενες διατάξεις περί σύμβασης αορίστου χρόνου, σε περίπτωση απόλυσης.
3. Ομογενοποίηση όλων των κατηγοριών του προσωπικού. Με βάση το Ν.3429/05 διαμορφώθηκε για τον ΟΛΠ ειδικό καθεστώς, σε σχέση με αυτό των υπολοίπων ΔΕΚΟ.
Με την κατάργηση των εκδοθεισών τότε ΚΥΑ θα ισχύσει και για τον ΟΛΠ, ό,τι ακριβώς ισχύει για όλες τις ΔΕΚΟ.
Οι περιπτώσεις 1, 2 & 3 δεν συνεπάγονται κάποιο κόστος για τον ΟΛΠ.
4. Κίνητρα για συνταξιοδότηση σε συμφωνία με την επιχείρηση. Νέα συμφωνία για οικειοθελή συνταξιοδότηση, πέραν της προβλεπόμενης από τον νόμο περί εθελουσίας εξόδου που καθιερώθηκε με τον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης (Ν.3564/08).
5. Εθελούσια έξοδος - Μετατάξεις Ν. 3654/2008. Μετατάξεις. Παράταση προθεσμίας μέχρι 01.06.2010 των διατάξεων του Νόμου. Υποβολή νέων αιτήσεων μέχρι 28.02.2010. Έκδοση εγκυκλίου ΙΚΑ. Πρόσληψη ειδικού συμβούλου για τους εργαζόμενους.
Η εκτίμηση του κόστους των περιπτώσεων 4 & 5 δεν μπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων που, με βάση την τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή, λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου 2010.
Το όποιο κόστος δεν αφορά άμεση αποζημίωση προς τους εργαζόμενους, αφού πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβληθούν στους ασφαλιστικούς φορείς, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το ποσό των εισφορών αν δεν έχουν στη διάθεσή τους τον κατάλογο και τα στοιχεία των συγκεκριμένων εργαζόμενων που θα αιτούνται υπαγωγή στο πρόγραμμα της εθελουσίας.
Αντιθέτως θα υπάρξει όφελος για τον Οργανισμό από την αποφυγή του κόστους μισθοδοσίας, υπερωριών, αργιών κ.λπ., το οποίο επίσης δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς.
Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι εκτιμήσεις της αναλογιστικής μελέτης, η οποία έχει συνταχθεί (2007) από ανεξάρτητο αναλογιστή βάσει της οποίας το κόστος εθελουσίας, αν έφευγαν όλοι οι δικαιούμενοι, θα ανήρχετο σε 56 εκ. Ευρώ και το όφελος σε 67 εκ. Ευρώ, ήτοι ένα θετικό αποτέλεσμα 11 εκ. Ευρώ.
6. Εξασφάλιση ισοδύναμων όρων εργασίας και αμοιβής των εργαζόμενων του ΟΛΠ μετά τη λειτουργία της Προβλήτας Ι. Στόχος η εν μέρει αποκατάσταση των πιθανών απωλειών στα εισοδήματα των εργαζόμενων μετά την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ (Προβλήτα ΙΙ) στην ΣΕΠ Α.Ε. (COSCO). Εκτιμώμενο κόστος Ευρώ 10.1 εκατ. σε διάστημα δύο ετών.
7. Σύμβαση Υπεργολαβίας.
Η Διοίκηση του ΟΛΠ θα διαπραγματευθεί με τη ΣΕΠ Α.Ε. (COSCO) συγκεκριμένα ζητήματα για τα εργασιακά και εμπορικά θέματα κατά τη φάση της συγκατοίκησης και τα πρώτα μετά απ' αυτήν χρόνια.
Οι διαπραγματεύσεις ΟΛΠ και ΣΕΠ (COSCO) συνεχίζονται και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει επέλθει νέα συμφωνία συνεργασίας.
Η παρούσα αποστέλλεται σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.