ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ CEBOS<br> ΤΟ CEBOS ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ<br> 17 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΟΥΛΙΑΔΗ<br>
Το CEBOS ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2001 και η συνολική του διάρκεια θα είναι δέκα οκτώ (18) μήνες. Είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος Information Society Technologies (IST) και ο προϋπολογισμός του είναι 1,97 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων 1,14 εκατ. Ευρώ θα επιδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για ένα έργο βέλτιστης πρακτικής (best practice pilot) στο οποίο θα υλοποιηθούν τέσσερις Ηλεκτρονικές Αγορές (e-Marketplaces) με την μορφή Application Service Provider (ASP) στη Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ρουμανία.
Όπως τόνισε η συντονίστρια του έργου κ. Θωμαΐς Παυλίδου, το CEBOS θα δράσει καταλυτικά στην ελαχιστοποίηση του χάσματος που υπάρχει αυτή την στιγμή μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της διεθνούς ηλεκτρονικής αγοράς και θα διευρύνει το αγοραστικό κοινό των επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο.
Στόχος του έργου είναι να υποστηριχθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ανάπτυξη της απαιτούμενης υποδομής που θα τους δώσει άμεση πρόσβαση στην διεθνή ηλεκτρονική αγορά και την δημιουργία της δικής τους ηλεκτρονικής παρουσίας για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Κάθε Μικρομεσαία Επιχείρηση που θα συμμετέχει στο έργο θα μπορεί να λειτουργήσει το δικό της Ηλεκτρονικό Κατάστημα (e-store), μέσω της Ηλεκτρονικής Αγοράς του CEBOS η οποία θα αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας γνωστά λογισμικά της Ευρωπαϊκής αγοράς. Στις Ελληνικές ηλεκτρονικές αγορές θα χρησιμοποιηθεί το L@ndscape ASP Server που έχει ήδη αναπτυχθεί από τον ΟΜΙΛΟ ΠΟΥΛΙΑΔΗ και συγκεκριμένα από την εταιρία CYBERCE Integrated Electronic Commerce Solutions. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό έργο θα ξεπεράσει τις 100 σε κάθε περιοχή.
Η Δρ Νάνσυ Πουλούδη συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας eLTRUN του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών δήλωσε ?Tο CEBOS όχι μόνο θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά θα δώσει και μεγαλύτερη πληθώρα επιλογών στον τελικό καταναλωτή, πέρα από τα στενά όρια του τόπου όπου διαμένει?.
Σχολιάζοντας τη συμβολή της Cyberce στην υλοποίηση του CEBOS, ο κ. Βασίλειος Περγιουδάκης Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας δήλωσε ότι η Cyberce δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην διαμόρφωση της πλατφόρμας του L@ndscape στα πλαίσια του CEBOS ώστε να αποτελέσει την βάση για την σωστή εκμετάλλευση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δυνατοτήτων που τους παρέχονται.
Η Διεύθυνση Έρευνας & Ανάπτυξης του Ομίλου Πουλιάδη παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της την τελευταία διετία. Στόχος της Διεύθυνσης είναι να αποτελέσει κέντρο τεχνολογικής δημιουργίας και αυτόνομη μονάδα σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτομικών λύσεων νέας τεχνολογίας, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικές ομάδες.
Για τον Όμιλο Πουλιάδη η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την αξιοποίηση της υπεραξίας του μεγέθους του, κυρίως σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Ήδη σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 17 έργα στα οποία συμμετέχει ο Όμιλος Πουλιάδη εκ των οποίων τα 15 είναι επιδοτούμενα από την Ε.Ε. και τα δύο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το σύνολο του προϋπολογισμού όλων των έργων που ήδη εκπονούνται, για όλους τους συνεργαζόμενους φορείς ανέρχεται σε 16 δις. δρχ. για την τριετία 2000 έως 2003.
Η Cyberce Integrated Electronic Commerce Solutions Ltd. εταιρία του Ομίλου Πουλιάδη είναι εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων e-Business και e-Commerce. Συγκεκριμένα, προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (e-Business) σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπονεί μελέτες εθνικής και διεθνούς εξέλιξης του Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και μελέτες εφικτότητας και σύνταξη προδιαγραφών για την υλοποίηση εφαρμογών και υποδομών Ηλεκτρονικού Επιχειρείν.
Εκτός από τη Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης του ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥΛΙΑΔΗ η οποία διαχειρίζεται το έργο και παρέχει την τεχνογνωσία σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου, στο έργο συμμετέχουν η ερευνητική ομάδα eLTRUN του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Θερμοκοιτίδα Νέων Επιχειρήσεων Χανίων που λειτουργεί υπό την υποστήριξη του ΕΟΜΜΕΧ, η εταιρία παροχής τεχνολογικών λύσεων ARCHIMEDIA, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Liverpool (Liverpool Chambers of Commerce and Industry), η Αγγλική εταιρία παροχής λογισμικού INLECOM, το Ρουμανικό Ινστιτούτο τεχνολογικής έρευνας IPA, ο Ισπανικός οργανισμός προστασίας των δικαιωμάτων των εταιριών χημικών προϊόντων της Καταλονίας FEDEQUIM (Federation Empresarial Catalana del Sector Quvmico), η Ισπανική ομοσπονδία αγροτικών εταιριών της Καταλονίας IACSI (Institut Agricola Sant Isidre) και το Ισπανικό μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο έρευνας και τεχνολογίας FCR (Fundacis Catalana per a la Recerce).