Ισοζύγιο Πληρωμών: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Tον Οκτώβριο του 2002 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1036 εκατ. ευρώ, 272 εκατ. ευρώ υψηλότερο εκείνου του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της διεύρυνσης του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως του περιορισμού του πλεονάσματος στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων. Αντίθετα, διευρύνθηκε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε και στο έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.

Ειδικότερα, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Όσον αφορά τα αγαθά εκτός καυσίμων, η πολύ μικρή αύξηση της δαπάνης για εισαγωγές και η στασιμότητα των εισπράξεων από εξαγωγές συνετέλεσαν ώστε το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων να κινηθεί περίπου στα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2001. Εξάλλου, η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών προήλθε από την εμφανιζόμενη αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Επισημαίνεται όμως ότι, όπως εξηγείται παρακάτω, τα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά το τρέχον έτος δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα των προηγούμενων ετών. Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων αντανακλά περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ, αλλά και των λοιπών τομέων της οικονομίας το μήνα αυτό. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρουσίασε μικρή μόνο άνοδο.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2002 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 673 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους και διαμορφώθηκε σε 6.403 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, αλλά και τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Η τελευταία συνδέεται με αύξηση τόσο του ελλείμματος του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών όσο και των καθαρών εισαγωγών καυσίμων. Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στο έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την άνοδο του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2002, λόγω της σημαντικής μείωσης (κατά 549 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές και παρά τη μικρή μείωση των πληρωμών για εισαγωγές (κατά 149 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 319 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές και λοιπές υπηρεσίες υπεραντιστάθμισε τη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και πληρωμές από το Μάιο του 2002 υπολογίζονται με βάση δειγματοληπτική έρευνα (''έρευνα συνόρων'') και για το λόγο αυτό τα σχετικά στοιχεία δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με εκείνα προηγούμενων περιόδων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων διευρύνθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τα χαμηλότερα επιτόκια και την μείωση των μερισματικών αποδόσεων κατά το τρέχον έτος, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η μείωση των εισπράξεων και, σε μικρότερη έκταση, των πληρωμών. Τέλος, στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταβιβάσεων συνέβαλαν η μείωση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ, η αύξηση των πληρωμών της γενικής κυβέρνησης και η υποχώρηση των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων. Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο του 2002 καταγράφονται χωριστά - και όχι σε καθαρή βάση, όπως κατά το παρελθόν - οι εισπράξεις και οι πληρωμές της γενικής κυβέρνησης από και προς την ΕΕ. Παράλληλα, τα στοιχεία που αφορούν τις προηγούμενες περιόδους αναθεωρήθηκαν ανάλογα ώστε να είναι συγκρίσιμα με τα νέα στοιχεία.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Οκτώβριο του 2002 οι άμεσες επενδύσεις τόσο κατοίκων στο εξωτερικό όσο και μη κατοίκων στην Ελλάδα κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές κινήσεις κεφαλαίων. Η καθαρή εκροή ύψους 226 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό για αγορά ομολόγων. Όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.191 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με την αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους και δευτερευόντως με τη μείωση των καταθέσεων των κατοίκων στο εξωτερικό.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2002 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 474 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία αφορά κυρίως επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή (ύψους 9.510 εκατ. ευρώ) στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων και δευτερευόντως για την αγορά μετοχών. Επισημαίνεται ότι αξιοσημείωτη είναι και η εκροή κεφαλαίων για αγορά κυρίως ομολόγων από Έλληνες επενδυτές. Η συνεχιζόμενη στροφή των ξένων και των Ελλήνων επενδυτών στην αγορά ομολόγων είναι αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας με την οποία οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Τέλος στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε μικρή καθαρή εκροή 114 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με σημαντική άνοδο των απαιτήσεων, η οποία όμως σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίστηκε από ανάλογη αύξηση των υποχρεώσεων. Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους και κατοίκους αντίστοιχα αποτελούν τον κύριο λόγο της ανόδου και στις δύο περιπτώσεις. Επιπλέον, αναφορικά με τις υποχρεώσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή δανείων από τη Γενική Κυβέρνηση υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

Στο τέλος Οκτωβρίου 2002 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 9 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι, από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν στις 20 Ιανουαρίου 2003.

Κατεβάστε το Ισοζύγιο Πληρωμών της εταιρίας ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ σε μορφή .xls


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων