Ο Όμιλος Σελόντα εγκαινιάζει το πρώτο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου πιστεύει, εδώ και πολλά χρόνια, ότι το μέλλον της υδατοκαλλιέργειας εξαρτάται άμεσα από την λήψη αποφάσεων που θα στηρίζονται σε επιστημονική γνώση και έρευνα. Σε μια σχετικά νέα βιομηχανία, όπως είναι η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια, νέα προβλήματα παρουσιάζονται συνέχεια και κάθε εταιρεία πρέπει να έχει τα μέσα ώστε να αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να βρίσκει λύσεις γρήγορα. Έχοντας έτσι, ως δεδομένο ότι η εφαρμοσμένη έρευνα είναι η απάντηση στα παραπάνω προβλήματα, ο Όμιλος ίδρυσε το 1997 ένα τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, το προσωπικό του οποίου αριθμεί τώρα εννέα άτομα, αρκετά από τα οποία είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του τμήματος επεκτείνονται από μοριακή γενετική έως ρυθμούς ταΐσματος και από έλεγχο ποιότητας γεννητόρων και αυγών έως διαδικασίες πάχυνσης, τόσο των παραδοσιακών ειδών (τσιπούρα και λαβράκι) αλλά και νέων εξωτικών ειδών.
Σχεδόν όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ (Κ.Ε.Ε.) χρηματοδοτούνται κυρίως από την ίδια την εταιρεία. Επίσης, ο Όμιλος έχει λάβει χρηματοδοτήσεις για προγράμματα από το ελληνικό κράτος και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο Όμιλος μέσω του ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ (Κ.Ε.Ε.) έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα συνεργασίας στα οποία άλλα αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετείχαν επίσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΈΡΕΥΝΑΣ (Κ.Ε.Ε.) προσδιόρισε πολλά Παθολογικά προβλήματα και ανέπτυξε αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Με στόχο να διευρυνθούν οι παραπάνω ερευνητικές δυνατότητες της εταιρείας και ιδιαίτερα του Παθολογικού Τμήματος και του Τομέα της Γενετικής και Αναπαραγωγής, δημιουργήθηκε το καινούργιο Ερευνητικό Κέντρο. Αυτό το κέντρο βρίσκεται στην περιοχή των εγκαταστάσεων του Όρμου Σελόντα και περιλαμβάνει τα παρακάτω εργαστήρια: Ιστολογίας, Βακτηριολογίας και Παρασιτολογίας καθώς και Μοριακής Γενετικής και Ανοσολογίας. Το Ερευνητικό Κέντρο είναι επίσης εξοπλισμένο και με ένα καινούργιο σύστημα ψηφιακής ανάλυσης εικόνων, το οποίο θα επιτρέψει μια πιο λεπτομερή ανάλυση ιστολογικών τομών, βοηθώντας έτσι στην διάγνωση πολλών ασθενειών που προκαλούν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις σε πολλούς ιστούς.
Οι νέες εγκαταστάσεις, επανδρωμένες με ικανούς και έμπειρους επιστήμονες, στοχεύουν στο να λύσουν προβλήματα της παραγωγής είτε εφαρμόζοντας νέες μεθόδους στην παραδοσιακή ιχθυοτροφία, είτε αναπτύσσοντας νέες τεχνικές και πρωτόκολλα. Έτσι, νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες θα είναι στην διάθεσή της παραγωγής με απώτερο στόχο την βελτίωση του τελικού προϊόντος.