Η ΑΤΕbank πραγματοποίησε σήμερα την προγραμματισμένη ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της

Η ΑΤΕbank πραγματοποίησε σήμερα στο Εκπαιδευτικό της Κέντρο, στο Καστρί, την προγραμματισμένη ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, στην οποία ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την έκθεση διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών για την χρήση 2005 σε εταιρική και ενοποιημένη βάση. Στη Γ.Σ. παρουσιάστηκε από το Διοικητή της ΑΤΕbank κ. Δ. Μηλιάκο, η πορεία της Τράπεζας και του Ομίλου της ΑΤΕbank κατά το 2005, που συνοψίζεται, μεταξύ άλλων, στα παρακάτω σημεία:
1. Στη συνέχιση της εξυγιαντικής πολιτικής της Διοίκησης στην Τράπεζα και στις εταιρίες του Ομίλου, καθώς και των μεταρρυθμίσεων και των τομών που απαιτούνται με στόχο τη βελτίωση της θέσης τους στον ανταγωνισμό, τη συγκράτηση των δαπανών και την εκλογίκευση του κόστους, την εξασφάλιση εσόδων, την αποδοτικότερη χρηματοοικονομική διαχείριση των διαθεσίμων, την απελευθέρωση κεφαλαίων που είναι δεσμευμένα σε ακίνητα κ.α.
2. Οι εξελίξεις των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου της ATEbank κατά το 2005, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, χαρακτηρίζονται από την υψηλή κερδοφορία(τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 145,2 εκ. Euro έναντι ζημιών 70,9 εκ. Euro της προηγούμενης περιόδου), την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης(κεφάλαια διαβάθμισης, Tier 1 σε 13,04%) και την επέκταση της πιστοδοτικής δραστηριότητας στη λιανική τραπεζική(αύξηση κατά 30,7%) και την αισθητή βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών. Οι μεταβολές αυτές συμβαδίζουν απόλυτα με τους στόχους του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου δράσης.
3. Στην ενίσχυση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις κατά 496 εκατ. Euro σε επίπεδο Ομίλου, η οποία βελτίωσε το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση στον Όμιλο σε 87,5%.
4. Στην επιτυχή ολοκλήρωση της γιγαντιαίας αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους 1,25 δισ. Euro, η οποία ισοδυναμεί, με όλες τις αυξήσεις, σωρευτικά, που έγιναν για την Τράπεζα τα τελευταία δέκα χρόνια και στην εξασφάλιση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας.
5. Στην επιτυχή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ΑΤΕbank, με βάση το Νόμο για τα Πανωτόκια, από την οποία ευνοήθηκαν συνολικά 63.320 οφειλέτες, εκ των οποίων 54.000 αγρότες, με διαγραφές που ανήλθαν συνολικά σε 1,8 δισ. Euro, από τα οποία το 1,1 δισ. Euro αφορούσαν χρέη των αγροτών.
6. Στην ικανοποίηση της ανάγκης για χαμηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων και στην ελαχιστοποίηση των επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η ΑΤΕbank δεν αύξησε τα επιτόκια των αγροτών, ενώ διατήρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της Τραπεζικής αγοράς τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επίσης η ΑΤΕbank διατηρεί τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων για τους Αγρότες και τους Μικρομεσαίους καταθέτες.
7. Στην επίλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΑΤΕbank, με υπαγωγή του ΕΛΕΜ στο ΕΤΑΤ, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης, γεγονός που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη δυνατότητα συνταξιοδότησης και πληρωμής συντάξεων σε χιλιάδες συνταξιούχους της ΑΤΕ..
8. Στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ισχυροποίηση της εικόνας της Τράπεζας με εκσυγχρονισμό των δομών, του δικτύου, της αποτελεσματικότητας μέσω της ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογής νέων τεχνολογιών καθώς και της παραγωγικότητας και των δυνατοτήτων του προσωπικού.
9. Στην πορεία της τιμής της μετοχής, η οποία το 2005 σημείωσε αύξηση 49,4%, χωρίς καμία απολύτως στήριξη και εισήλθε σε πρωτεύουσα θέση στο δείκτη FTSE/Athex 20, των επιχειρήσεων μεγάλης κεφαλαιοποίησης, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την σταθερή ανοδική πορεία της ATEbank.

Η Γ.Σ. αποφάσισε επίσης μετά από εισήγηση της Διοίκησης την καταβολή 0,12 Euro σε όλους τους μετόχους(μέρισμα 0,07 Euro και επιστροφή κεφαλαίου 0,05 Euro, ανά μετοχή), καταβολή που αντιστοιχεί σε συνολική απόδοση 3% με βάση τη μέση τιμή της κατά το 2005. Ο Διοικητής της ΑΤΕbank κ. Δ. Μηλιάκος τόνισε ότι "η στρατηγική των επόμενων χρόνων θα εστιαστεί στη δυναμική διείσδυση στη λιανική τραπεζική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη συγκράτηση των εξόδων, στη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών, ταυτόχρονα με το βασικό στόχο που είναι η προστασία και η πιστοδότηση του αγρότη". Εκφράζοντας δε, τις ευχαριστίες του προς τους εργαζομένους και τα Στελέχη της Τράπεζας και του Ομίλου καθώς και προς την Πολιτεία για την αμέριστη συμπαράστασή της στην προσπάθεια που συντελείται, τόνισε ότι: "η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι της Τράπεζας και των θυγατρικών του Ομίλου, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει, εξασφαλίζοντας στους μετόχους μας τις αποδόσεις που έχουμε προβλέψει για το τρέχον έτος. Χτίζουμε μια σύγχρονη Τράπεζα για όλους τους Έλληνες, ανταγωνιστική, με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, σύγχρονο management, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προσπάθεια που κάνουν όλοι οι Έλληνες για Περιφερειακή και Εθνική Ανάπτυξη". Τα έντονα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της ΑΤΕbank που διαμορφώνονται στο Α' Τρίμηνο 2006, ενισχύουν την αισιοδοξία της Διοίκησης και των εργαζομένων της Τράπεζας για συνέχιση της θετικής πορείας της και κατά το 2006, με την υλοποίηση των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο Τράπεζας και Ομίλου στο πλαίσιο του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου δράσης. Σημείωση: Το πλήρες κείμενο της ομιλίας υπάρχει στο site της ΑΤΕbank: www.atebank.gr .


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων