ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Ι. Στουρνάρας, με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Προέδρου της Εμπορικής Τράπεζας, έκανε ένα σύντομο απολογισμό δράσης της Τράπεζας στο διάστημα αυτό. Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι:
Στις τρεις βασικές προτεραιότητες που είχαν τεθεί πριν από ένα χρόνο δηλαδή:
  • 4 Σταθερή αύξηση της κερδοφορίας και της απόδοσης των κεφαλαίων των μετόχων
  • Βελτίωση της εξυπηρέτησης της πελατείας και
  • Εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών εργασίας για τους εργαζομένους έγιναν σημαντικά βήματα προόδου.
Η Τράπεζα παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στην τραπεζική αγορά προσδιόρισε τις εξής βασικές κατευθύνσεις:
  • την καθιέρωση πελατοκεντρικού προσανατολισμού
  • την ταχεία εξυπηρέτηση της πελατείας
  • την περαιτέρω διείσδυση στις αγορές που ενδιαφέρουν την Τράπεζα
  • την ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων
  • την αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, τον Οκτώβριο του 2000 η Τράπεζα προχώρησε σε ριζική οργανωτική αναδιάρθρωση, με κύρια χαρακτηριστικά τη νέα δομή στο δίκτυο των Καταστημάτων, την αναδιάρθρωση και κατάργηση Διευθύνσεων.

Παράλληλα, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και η τεχνολογική πλατφόρμα της Τράπεζας, και ήδη το σύστημα SIGLO λειτουργεί με επιτυχία καλύπτοντας πλήρως τις αγορές των ιδιωτών.

Το προσωπικό της Τράπεζας μειώθηκε κατά 5% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Στη μείωση συνέβαλε και το πρόγραμμα ειδικών κινήτρων εθελουσίας εξόδου με στόχο την ανανέωση του προσωπικού, την απελευθέρωση θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αποχώρησαν περίπου 340 εργαζόμενοι. Η εξέλιξη αυτή, παράλληλα με τη φυσιολογική έξοδο προσώπων λόγω συνταξιοδότησης, συνέβαλε στη μείωση του κόστους λειτουργίας της Τράπεζας.

Επίσης το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου συνέβαλε στην αποσυμφόρηση της βαθμολογικής πυραμίδας με αποτέλεσμα να προαχθούν νέα άτομα σε καίριες θέσεις του δικτύου.

Οι αναδιαρθρώσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και σε μείωση της αναλογίας των λειτουργικών δαπανών προς τα έσοδα.

Η Διοίκηση της Τράπεζας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των κινήτρων στην επίτευξη των στόχων της και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, προχώρησε στην υιοθέτηση συστήματος οικονομικών κινήτρων. Το σύστημα αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκσυγχρονιστικής προσπάθειας της Τράπεζας και εισάγει σχήμα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης επί μετοχών υπό την προϋπόθεση επίτευξης γενικών και ειδικών στόχων (στόχων κερδοφορίας και στόχων προϋπολογισμού). Το σχήμα αυτό υιοθετήθηκε με αυξημένη πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων και εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ο νόμος απαιτεί.

Η υλοποίηση της συμφωνίας με την Credit Agricole σηματοδότησε σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις. Η συνεργασία που προέβλεπε η συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς σε όλους τους επιμέρους τομείς.

Η στρατηγική συμμαχία με την Credit Agricole προχώρησε και πέραν των αρχικών συμφωνιών, με τη δημιουργία κοινής εταιρείας καταναλωτικής πίστης που θα εξειδικεύεται στην παροχή προϊόντων καταναλωτικής πίστης σε πελάτες εταιρειών πώλησης διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Μέσα από τη συνεργασία με την Credit Agricole έχει επιτευχθεί η έγκαιρη ενίσχυση και η θωράκιση της Εμπορικής Τράπεζας σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, και η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με αξιόπιστους εταίρους αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου ξεκίνησε η αναδιάρθρωση των εταιρειών του Ομίλου με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

• Η ενσωμάτωση των δύο χρηματιστηριακών εταιρειών του Ομίλου στην επαναδραστηριοποιούμενη Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Η συγχώνευση των ασφαλιστικών εταιρειών Φοίνιξ και Metrolife Εμπορική, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο μελέτης που έχει εκπονήσει η διεθνής εταιρεία Tillinghast.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η Εμπορική Τράπεζα ξεκίνησε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες με την ίδρυση νέων θυγατρικών εταιρειών και με τη συμμετοχή της σε άλλες εταιρείες.
  • Συστάθηκε νέα εταιρεία στον κλάδο της αξιοποίησης ακινήτων
  • Ιδρύθηκε εταιρεία με αντικείμενο εργασιών τη μακροενοικίαση αυτοκινήτων. Η εταιρεία ήδη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία
  • Η Τράπεζα απέκτησε συμμετοχή της τάξης του 20% περίπου στην εταιρεία ICAP, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και της επιχειρηματικής πληροφόρησης .
  • Η Τράπεζα απέκτησε ποσοστό 25% στην εταιρεία Mediafon που δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών τηλεφωνίας
  • Διευρύνεται η δραστηριότητα στην Κύπρο όπου ιδρύθηκε θυγατρική τράπεζα στην οποία συμμετέχουν και Κύπριοι επιχειρηματίες και ξεκινά τη λειτουργία της την 1η Αυγούστου, ενσωματώνοντας το υφιστάμενο στη νήσο δίκτυο των καταστημάτων της Εμπορικής.
  • Παράλληλα, συνεχίζεται η διερεύνηση δυνατοτήτων επέκτασης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στο εξωτερικό κυρίως στην Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία καθώς και ο εντοπισμός ευκαιριών σε νέες αγορές.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της Τράπεζας ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Εμπορική Τράπεζα προσκλήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοδότησης (Ιnstitute of Ιnternational Finance, IIF) να συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης (Steering Committee) για την αναθεώρηση των κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας της Επιτροπής της Βασιλείας. H Τράπεζα δέχτηκε την πρόσκληση αυτή και θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της, κ. Γ. Στουρνάρα, και τον Οικονομικό Σύμβουλο της Τράπεζας, κ. Δ. Μόσχο.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στα μεγέθη και τα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου του 2001, τα οποία θα δημοσιευτούν στις αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Εμπορικής σημείωσε ότι από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι τόσο οι χορηγήσεις όσο και οι καταθέσεις αυξήθηκαν με υψηλούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, οι χορηγήσεις τον Ιούνιο του 2001 τρέχουν με ετήσιο ρυθμό 25%. Με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό αυξάνονται τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντική επιτάχυνση παρατηρείται και στο ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δανείων.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών τα καθαρά έσοδα από τόκους για την Τράπεζα αυξήθηκαν κατά περίπου 17% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2000, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρσι.

Ταυτόχρονα, η τάση συγκράτησης των δαπανών συνεχίζεται. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των εσόδων και της συγκρατημένης αύξησης των δαπανών, εκτιμάται ότι τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας αυξήθηκαν κατά περίπου 24%, και διαμορφώθηκαν σε περίπου 61 δις δρχ, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 59%.
Παράλληλα, όλοι οι δείκτες αποδοτικότητας και παραγωγικότητας της Τράπεζας είναι βελτιωμένοι.
Σχετικά με τα αποτελέσματα του Ομίλου, ο Πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας ανέφερε ότι τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 29%, ενώ η αντίστοιχη προ φόρων αύξηση των κερδών του Ομίλου εκτιμάται σε 1% περίπου.