Αναδιάρθρωση της ΕΧΑΕ
Αποστολή του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι να δρα ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας, όραμά του είναι να λειτουργεί ως ασφαλές και αξιόπιστο χρηματιστήριο με σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και ομαλή λειτουργία της ώριμης πλέον αγοράς, ενώ ως στόχοι του παραμένουν η εξασφάλιση επαρκούς βάθους της αγοράς και η ολοκλήρωσή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίου. Η στρατηγική του χρηματιστηρίου είναι τρισδιάστατη, με την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, την επέκταση του ΧΑΑ στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και τη συνεργασία του ελληνικού χρηματιστηρίου με χρηματιστήριο ή χρηματιστηριακό σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το άνοιγμα των αγορών, η κινητικότητα των κεφαλαίων και η τεχνολογική πρόοδος οδηγούν σε συνεχή αυξανόμενη ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματιστηρίων, μια εξέλιξη η οποία πέρα από το απαιτούμενο αποτελεσματικό κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς έχει συνέπειες και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ιδίων των χρηματιστηρίων. Εντείνεται συνεχώς η τάση εμπορικοποίησης της λειτουργίας των χρηματιστηρίων, της επιδίωξης κέρδους και αξίας από αυτά, όπου πέρα από τα έσοδα από τις συναλλαγές προβαίνουν και σε διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους για το σκοπό αυτό.
Τα χρηματιστήρια ως εταιρίες αναδιοργανώνονται εσωτερικά, αναδιαρθρώνουν τα τμήματά τους για την επίτευξη συνεργιών, οικονομιών κλίμακος και αύξησης των εσόδων τους. Φθάνουν τα ίδια να εισάγονται στο χρηματιστήριο, κάτι που στα τέλη του 2002 αναμένεται να φθάσει στο 65-70% των χρηματιστηρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος της ΕΧΑΕ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, από το 1995 ακολουθείται από την κυβέρνηση με συνέπεια αυτή η πολιτική. Έτσι, το 1995, το ΧΑΑ μετατράπηκε από ΝΠΔΔ σε Α.Ε., με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια με διαδοχικές διαθέσεις του μετοχικού κεφαλαίου του Ελληνικού Δημοσίου, η συμμετοχή του περιορίστηκε στο 47,7%. Ακολούθως, ιδρύθηκε η ΕΧΑΕ και εισήχθη τον Αύγουστο 2000 στο ΧΑΑ, όπου πλέον το Ε.Δ. συμμετέχει με 40,9%, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε πιστωτικά ιδρύματα, θεσμικούς επενδυτές, εισηγμένες και χρηματιστηριακές εταιρίες και στο επενδυτικό κοινό γενικότερα. Η ΕΧΑΕ , ελέγχει κατά 100% το ΧΑΑ, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει κατά 38-40% τις άλλες εταιρίες του Ομίλου. Η εισαγωγή των μετοχών της ΕΧΑΕ στο ΧΑΑ, απετέλεσε σημαντικό βήμα αναβάθμισης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και εξομοίωσής της με τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού, αλλά και για μια σειρά έργων που έχουν δρομολογηθεί έτσι ώστε ο Όμιλος ΕΧΑΕ να είναι σύγχρονος, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και αποτελεσματικός. Να είναι ευέλικτος στην λήψη αποφάσεων, στην ανάπτυξη νέων πηγών εσόδων, όπου όλα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση της αξίας της ΕΧΑΕ.
Τέσσερα βασικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αρχίσουν να ολοκληρώνονται από τις αρχές του 2002 έως το τέλος αυτού του έτους. Το πρώτο αναφέρεται στην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου. Το Δ.Σ. της ΕΧΑΕ στη συνεδρίασή του της 21ης Δεκεμβρίου 2001 αποφάσισε να εισηγηθεί στην πρώτη επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 28ης Δεκεμβρίου 2001 όπως αποφασισθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ με εισφορά σε είδος των μετοχών των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου που κατέχουν τρίτοι μέτοχοι ως εξής:
- · Οι τρίτοι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές της ΕΧΑΕ σύμφωνα με τις ήδη αποφασισθείσες σχέσεις ανταλλαγής, δηλαδή:
1 Μετοχή Κ.Α.Α. Α.Ε. προς 2,50 μετοχές ΕΧΑΕ
1 Μετοχή Χ.Π.Α. Α.Ε. προς 2,40 μετοχές ΕΧΑΕ
1 Μετοχή Ε.Τ.Ε.Σ.Ε.Π. Α.Ε. προς 0,87 μετοχές ΕΧΑΕ
1 Μετοχή Α.ΣΥ.Κ. Α.Ε. προς 3,76 μετοχές ΕΧΑΕ
1 Μετοχή Χ.Κ.Θ. Α.Ε. προς 6,56 μετοχές ΕΧΑΕ - · Οι τρίτοι μέτοχοι θα προσκληθούν να εισφέρουν το σύνολο των μετοχών τους για τις εταιρείες ΧΠΑ, ΕΤΕΣΕΠ, ΑΣΥΚ, ΧΚΘ και έως 90.000 μετοχές ανά μέτοχο για το ΚΑΑ, ήτοι συνολικά 3.880.300 μετοχές ΚΑΑ. Σε περίπτωση που δεν εισφερθεί το σύνολο των παραπάνω μετοχών του ΚΑΑ, θα υπάρξει δεύτερη κατανομή για τους ενδιαφερόμενους μετόχους, αρχίζοντας από εκείνους με τα μικρότερα υπόλοιπα.
Έτσι η ΕΧΑΕ θα ενσωματώσει μεγαλύτερη αξία και κερδοφορία από αυτή την αναδιάρθρωση, ενώ οι τρίτοι μέτοχοι, θα αποκτήσουν διαπραγματεύσιμες μετοχές. Με την προτεινόμενη αναδιάρθρωση, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί σε αυτή την φάση την καταστατική μειοψηφία του 1/3 έως την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ, ενώ δεν αυξάνεται η συμμετοχή άλλων μεγάλων μετόχων στην ΕΧΑΕ, καθώς κατά τη φάση της τελικής ιδιωτικοποίησης, η ΕΧΑΕ θα έχει διευρυμένη μετοχική βάση χωρίς να συγκεντρώνεται ο de facto έλεγχος της εταιρίας σε μετόχους με σημαντικά ποσοστά συμμετοχής.
Μετά την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, θα ακολουθήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΧΑΕ. Τότε, θα επιδιωχθεί και η ολοκλήρωση της μεταφοράς (άμεσα ή μέσω ΧΑΑ) των υπολοίπων μετοχών θυγατρικών της ΕΧΑΕ οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη φάση. Εκ παραλλήλου, θα προχωρήσει το τρίτο έργο ήτοι η συγχώνευση των Χρηματιστηρίων Αξιών και Παραγώγων, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, για αύξηση συνεργιών και μείωση του κόστους. Το τέταρτο έργο προβλέπει τη δημιουργία κεντρικού αντισυμβαλλόμενου για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, κατά το πρότυπο άλλων αγορών της Ε.Ε., ορθολογικοποιώντας περαιτέρω τη λειτουργία της αγοράς, βελτιώνοντας τη ρευστότητά της μέσω της μείωσης του κόστους και της πρόσβασής της στους ξένους επενδυτές, αλλά και απεμπλέκοντας σημαντικά κεφάλαια που τώρα έχουν δεσμευτεί στο συνεγγυητικό και στο επικουρικό κεφάλαιο. Το έργο αυτό μελετάται ήδη από ειδική ομάδα.
Άλλα σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η εκπόνηση, για πρώτη φορά, του επιχειρηματικού σχεδίου για την ΕΧΑΕ αλλά και για κάθε μία από τις εταιρίες του Ομίλου, καθώς και ανέγερση κτιρίου για να στεγαστούν όλες οι εταιρίες του Ομίλου καθώς τώρα ο Όμιλος υφίσταται υψηλό κόστος ενοικίων και άλλο σημαντικό αφανές κόστος.