Συμφωνία εξαγοράς της βουλγαρικής Eurobank από την Τράπεζα Πειραιώς

Στο πλαίσιο της επέκτασής του στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της περαιτέρω ενίσχυσης των διεθνών δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με την Petrol Holding A.D., για την εξαγορά του 99,7% του μετοχικού κεφαλαίου της βουλγαρικής Τράπεζας Eurobank.

Η Eurobank έχει ήδη συμπληρώσει δέκα χρόνια παρουσίας στη βουλγαρική τραπεζική αγορά, διαθέτοντας συνολικά 48 μονάδες, μέσω ενός δικτύου 30 καταστημάτων και 18 θυρίδων. Το συνολικό ενεργητικό της Eurobank είναι ευρώ 220 εκατ., οι χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις) ευρώ 120 εκατ. και οι καταθέσεις πελατών ευρώ 165 εκατ. Διαθέτει προσωπικό 600 ατόμων.

Ας σημειωθεί ότι το δίκτυο των καταστημάτων της Eurobank στη Βουλγαρία είναι συμπληρωματικό με αυτό των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη χώρα. Έτσι, με την εξαγορά αυτή, ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύει την παρουσία του στη Βουλγαρία, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο από 61 μονάδες σε 28 πόλεις. Το σύνολο των καταθέσεων από πελάτες ανέρχεται σε ευρώ 225 εκατ. και το σύνολο χορηγήσεων σε ευρώ 310 εκατ., διαμορφώνοντας το μερίδιο αγοράς του Ομίλου στη Βουλγαρία σε επίπεδα άνω του 4,2%.

Μετά την εξαγορά αυτή, το σύνολο των τοποθετημένων κεφαλαίων στη Βουλγαρία ανέρχεται σε ευρώ 53 εκατ. και τα προσδοκώμενα μετά από φόρους καθαρά κέρδη για το 2005, εκτιμώνται σε ευρώ 9 εκατ.

Η επέκταση της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά της Βουλγαρίας θεωρείται επένδυση στρατηγικής σημασίας, καθώς ο τραπεζικός τομέας της χώρας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (αύξηση των χορηγήσεων κατά 37% μέσα στο 2004), ενώ ο δείκτης τραπεζικής διαμεσολάβησης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης του τραπεζικού κλάδου στη χώρα.

Η Τράπεζα Πειραιώς, εκτός από τη Βουλγαρία, έχει αναπτύξει σημαντική τραπεζική δραστηριότητα στη Ρουμανία και Αλβανία, έχοντας συνολικό πλέον δίκτυο στις τρεις αυτές χώρες 98 καταστημάτων, ενεργητικό ύψους ευρώ 1 δισεκ. και συνολικές χορηγήσεις ευρώ 580 εκατ.

Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να συνεχίσει την ανάπτυξή της στην ευρύτερη περιοχή, επιταχύνοντας την επέκταση του δικτύου και των δραστηριοτήτων της. Η εξαγορά προβλέπεται να ολοκληρωθεί σύντομα, μετά την έγκριση των ελληνικών και βουλγαρικών εποπτικών Αρχών.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων