Σχολιασμός Δημοσιευμάτων

Σχολιασμός επιστολής μας σε ΧΑΚ και Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για εξαγορά Universal Bank PCL

Κύριοι,

Σε συνέχεια συνομιλιών μας, και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού αναφέρουμε τα εξής:
Στις 7 Αυγούστου, 2006 οι εταιρείες ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α και COMMERCIAL VALUE Α.Α.Ε. ανακοίνωσαν την πρόθεση τους όπως προχωρήσουν από κοινού στη διατύπωση εκούσιας Δημόσιας Πρότασης για την απόκτηση κατ' ελάχιστο του 50% πλέον 1 μετοχής και κατά μέγιστο του 60% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας UNIVERSAL BANK PUBLIC LIMITED προς 90 σεντ εκάστη μετοχή τοις μετρητοίς.
Οι ανωτέρω προτείνουσες εταιρείες προτίθενται να υποβάλουν το σχετικό Έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης όπως προνοούν οι περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Δημόσια Πρόταση προς εξαγορά ή αγορά τίτλων και συγχώνευση εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) Κανονισμοί και δεσμεύονται στην πλήρη τήρηση των Κανονισμών αυτών.
Η αρχική αίτηση προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για την έγκριση απόκτησης ειδικής συμμετοχής επί της Universal Bank PCL κατετέθη στις 31 Ιουλίου 2006. Το τελικό και βελτιωμένο επιχειρηματικό σχέδιο πενταετίας της Universal Bank μαζί με κάποιες διευκρινήσεις που ζητήθηκαν υπεβλήθησαν στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου για έγκριση και αξιολόγηση, καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Universal Bank για ενημέρωση την 10η Αυγούστου 2006. Το ανωτέρω σχέδιο ουδέποτε υπεβλήθη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Universa l Life Insurance Company Public Limited η οποία είναι μεγαλομέτοχος της Universal Bank PCL.
Mε βάση τη Κυπριακή νομοθεσία η μόνη αρμόδια για να εγκρίνει και αξιολογήσει το επιχειρηματικό σχέδιο και να εισηγηθεί τροποποιήσεις είναι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
Επίσης αποκλειστικά και μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο της Universal Bank έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί επί της Δημοσίας Προτάσεως και όχι επί του επιχειρηματικού σχεδίου και να ενημερώσει τους μετόχους εάν τη θεωρεί επωφελή ή όχι.
Στις 4 Αυγούστου 2006 ο διευθύνων Σύμβουλος της Universal Life Insurance Company Public Limited απέστειλε επιστολή προς εμάς και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με την οποία ετοποθετείτο επί του επιχειρηματικού σχεδίου (το οποίο ποτέ δεν παρέλαβε ολοκληρωμένο και επίσημα) και το απέρριπτε θεωρώντας το υπερβολικά αισιόδοξο, ενώ παράλληλα προεξοφλούσε απόρριψη του από τη Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, και δήλωνε ότι ο ίδιος προσωπικά ήταν αντίθετος με την συμμετοχή ισχυρού ανταγωνιστικού Ομίλου στη Universal Savin gs Bank. Τέλος δήλωνε ότι δεν προτίθετο να προωθήσει περαιτέρω μελέτη και αξιολόγηση του σχεδίου.
Στις 7 Αυγούστου απαντήσαμε στην επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Universal Life Insurance Company Public Limited, εξηγώντας του τα ανωτέρω και ζητώντας του να τηρηθούν όλες οι διατάξεις του νόμου για ίση μεταχείριση των μετόχων
Στις 11 Αυγούστου, 2006 η εταιρεία Universal Life Insurance Company Public Limited, κάτοχος ποσοστού 61,06% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Universal Bank, ανακοίνωσε ότι το Επιχειρηματικό Σχέδιο που υποβάλαμε προς έγκριση στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου δεν συνάδει με τους στρατηγικούς στόχους του Ομίλου Universal ενώ παράλληλα ανακοίνωνε ότι είναι στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Universal Bank.
Στις 11 Αυγούστου κληθήκαμε από το ΧΑΚ να σχολιάσουμε τη δημοσιευθείσα απόφαση του Δ.Σ. της UNIVERSAL LIFE Insurance Company Public Limited.
Με επιστολές μας στις 18 και 21 Αυγούστου απαντήσαμε στο ΧΑΚ ζητώντας παράλληλα τη προστασία τη δική μας όπως και του επενδυτικού κοινού, δεδομένου ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Universal Life Insurance Company Public Limited εκφράζοντας προσωπικές απόψεις ετοποθετείτο αρνητικά από τις 4 Αυγούστου χωρίς αρμοδιότητα και χωρίς καμία μελέτη επί ενός σχεδίου που υπεβλήθη επισήμως στις 10 Αυγούστου. Αντίστοιχα υπήρξαν διαρροές προς τον τύπο λεπτομερειών του σχεδίου, και μάλιστα με λανθασμένες ή παραποιημένες υποδείξεις, παρά το ότι το στρατηγικό σχέδιο μιάς επιχείρησης δεν είναι δημόσιο έγγραφο. Ενδεικτικά αναφέρουμε δημοσιεύματα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ της 8ης και 12ης Αυγούστου 2006.
Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ θα κρατήσει ενήμερο το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων