Οικονομικά αποτελέσματα 2004

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. με Δελτίο Τύπιυ προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: 'Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε κατά το 2004 θετικά οικονομικά αποτελέσματα και για πρώτη φορά σε ενοποιημένη βάση. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος των Εταιρειών της Α.Τ.Ε. παρουσίασε ύστερα από σειρά χρήσεων κατά το 2004, κέρδη μετά φόρων ηυξημένα κατά 51,7% έναντι της προηγούμενης χρήσεως (2004: 64,7 εκατ. 2003: 42,7 εκατ.). ενώ τα προ φόρων κέρδη, μετά την αφαίρεση της αναλογίας μειοψηφίας στα κέρδη, ανήλθαν σε 94,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,4% έναντι του 2003.

Η διατήρηση της προ φόρων κερδοφορίας στο ίδιο σχεδόν επίπεδο με το αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσεως, παρά τη μειωμένη κερδοφορία της μητρικής, οφείλεται κατ' εξοχήν τόσο στη μη ενοποίηση της θυγατρικής εταιρείας ΑΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., η οποία τέθηκε σε εκκαθάριση όσο και στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 16,2%. Τα κέρδη προ φόρων της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 89,59 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση, έναντι της προηγούμενης χρήσεως κατά 32,5% κυρίως λόγω της μείωσης των τόκων χορηγήσεων κατά 24,2% έναντι του 2003. Αντίθετα, θετική επίδραση στη διαμόρφωση των κερδών είχε η εξέλιξη των εσόδων από προμήθειες τα οποία, την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 13% και μερικά αντιστάθμισαν την αρνητική εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους. Παρά ταύτα, τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας είναι αυξημένα κατά 7% αν εξαιρεθούν τα εφάπαξ καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 145 εκατ. ευρώ που προέκυψαν και λογιστικοποιήθηκαν με το πρόγραμμα της ρύθμισης των κτηνοπτηνοτροφικών χρεών κατά το 2003. Εξίσου καθοριστική στη διαμόρφωση του αποτελέσματος ήταν η επίδραση των εξόδων διαχείρισης, τα οποία αυξήθηκαν έναντι της προηγούμενης χρήσεως με ρυθμό 3,29% (έναντι 8,3% της προηγούμενης περιόδου) ως απόρροια της ακολουθούμενης πολιτικής εκλογίκευσης του λειτουργικού κόστους της Τράπεζας.

Έτσι, ο δείκτης εξόδων διαχείρισης ως προς τα μέσα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια είναι 2%. Τα συνολικά απασχολούμενα κεφάλαια της Τράπεζας το 2004 αυξήθηκαν κατά 7,2% (σε επίπεδο Ομίλου: 10,4%). Η θετική αυτή μεταβολή συνοδεύτηκε από την αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 12,7% (σε ενοποιημένη βάση: κατά 19,4%), στην οποία ενσωματώνεται η αύξηση των δανείων προς το Δημόσιο κατά 44,6% των στεγαστικών δανείων κατά 20,8% και των καταναλωτικών δανείων κατά 38 %. Εξίσου ικανοποιητική παρουσιάζεται η διεύρυνση της καταθετικής βάσης αφού το ύψος των καταθέσεων είναι αυξημένο κατά 11,3% έναντι της προηγούμενης χρήσεως. Τέλος, ενισχυμένα κατά 21% εμφανίζονται τα ίδια κεφάλαια σε ενοποιημένη βάση, παρά τη μείωση των ιδίων κεφαλαίων της μητρικής κατά 4,7%. Η παρατηρούμενη θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας αποτελεί ουσιαστικά προϊόν εντατικής προσπάθειας που καταβάλλεται από όλο το μηχανισμό της, σε λειτουργικό και οργανωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ακολουθούμενης εξυγιαντικής πολιτικής της Διοίκησης κυρίως στους τομείς διαχείρισης των πόρων της Τράπεζας και ειδικότερα των κεφαλαίων της . Αποτελεί βάσιμη πεποίθηση ότι με τις εξυγιαντικές πρωτοβουλίες και τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται τόσο σε εταιρικό όσο και σε επίπεδο ομίλου στους τομείς ανάπτυξης και προώθησης νέων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων δανείων και συμμετοχών καθώς και με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας λειτουργίας, οι επιδόσεις του ομίλου εταιρειών της ΑΤΕ θα είναι αισθητά βελτιωμένες κατά τη διανυόμενη χρήση 2005.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων