ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΝΙΚΑΣ 27ης Φεβρουαρίου 2001

Ι. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2000 Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Εταιρειών ΝΙΚΑΣ για την χρήση 2000 ανήλθε σε Δρχ. 30 δισεκατ. σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης (Δρχ. 27.5 δισεκατ.). Η παραπάνω αύξηση οφείλεται κυρίως σε αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος του κρέατος τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, οι οποίοι εστράφησαν στο χοιρινό κρέας και στα πουλερικά, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής τους σε ποσοστά πολλαπλάσια από αυτά που θα μπορούσαν να περάσουν στην τελική κατανάλωση. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το Νοέμβριο του 2000 πολλαπλασίασαν τις αρνητικές συνέπειες της υπαρχούσης τάσης. Η Διοίκηση του Ομίλου επιδιώκοντας να αυξήσει το μερίδιό αγοράς προχώρησε σε μικρές αυξήσεις τιμών, κυρίως στο τέλος της χρήσης. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το κόστος αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης της Ι. ΧΡ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ Α.Ε., τα αποτελέσματα της οποίας ανήλθαν σε ζημίες Δρχ. 654 εκατ., επέδρασαν αρνητικά στο μικτό περιθώριο κέρδους και στην κερδοφορία του Ομίλου. Συγκεκριμένα το μικτό περιθώριο κέρδους μειώθηκε για τη χρήση 2000 σε 22.5% από 27% στη χρήση 1999. Τα καθαρά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε Δρχ. 3.946 εκατ. (Δρχ. 6.086 εκατ. το 1999), ενώ τα καθαρά κέρδη προ αποσβέσεων ανήλθαν σε Δρχ. 3.600 εκατ. (Δρχ. 5.480 εκατ. το 1999). Τέλος, τα κέρδη προ φόρων της παρούσης χρήσης μειώθηκαν στα Δρχ. 1.366 εκατ. από Δρχ. 3.121 εκατ. στη χρήση 1999.Το προτεινόμενο από τη Διοίκηση μέρισμα για τη χρήση 2000 ανέρχεται σε Δρχ. 1.012 εκατ. ή 50 δρχ. ανά μετοχή, αυξημένο κατά 30% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης 1999 (Δρχ. 778 εκατ. ή Δρχ. 50 ανά μετοχή επί μικρότερου αριθμού μετοχών). Η συμμετοχή των πρόσφατα εξαγορασθεισών εταιρειών στα αποτελέσματα του Ομίλου αναλύεται ως εξής : 1)I. ΧΡ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε. ("BOSS A.E.") · συμμετοχή του Ομίλου 60%. Η εταιρεία στη χρήση 2000 παρουσίασε ζημίες Δρχ. 654 εκατ. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της εταιρείας μετά την εξαγορά του από τον Όμιλο, η Διοίκηση προέβη σε απαραίτητες για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ενέργειες εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης. Η αναδιοργάνωση της εταιρείας θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της και να μπει σε νέες αγορές, ώστε να καταστεί κερδοφόρος. 2)ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Β.Ε. LTD (πρώην "Κ&L Snackfood Ltd") · συμμετοχή του Ομίλου 36%. Μετά την εξαγορά του βιομηχανικού και εμπορικού κλάδου της ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ltd από την ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Β.Ε. Ltd οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε Δρχ. 4.038 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων σε Δρχ. 893 εκατ. Τα έσοδα του Ομίλου μετά τους φόρους ανήλθαν σε Δρχ. 267 εκατ. Η ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ltd · συμμετοχή του Ομίλου 36% - είχε καθαρά κέρδη προ φόρων Δρχ. 272 εκατ. και τα έσοδα του Ομίλου μετά τους φόρους ανήλθαν σε Δρχ. 107 εκατ. 3)Η ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΖΩΝΑΡΣ Α.Β.Ε.Ε. (συμμετοχή του Ομίλου 38%) στη χρήση 2000 είχε πωλήσεις Δρχ. 2,697 εκατ. και κέρδη προ φόρων Δρχ. 573 εκατ. Τα έσοδα του Ομίλου μετά τους φόρους ανήλθαν σε Δρχ. 119 εκατ.ΙΙ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΤΛΗΘΕΝΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Από τα αντληθέντα καθαρά κεφάλαια ύψους Δρχ. 9.298 εκατ. που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουνίου 2000 διατέθηκαν μέχρι τις 31/12/2000 Δρχ. 7.993 εκατ. ήτοι 86% του συνόλου των αντληθέντων κεφαλαίων. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Ενημερωτικού Δελτίου μέχρι τις 30/06/2001 θα διατεθούν επιπλέον Δρχ. 1.305 εκατ. Από τα παραπάνω διατεθέντα κεφάλαια : ·Δρχ. 1.796 εκατ. επενδύθηκαν σε θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου, κυρίως για τη βελτίωση της παραγωγικής τους δυναμικότητας αλλά και για κεφάλαια κινήσεως. ·Δρχ. 168 εκατ. για την ίδρυση / εξαγορά των εταιρειών ΑΛΕΑ ΑΒΕΓΕΤ (ελαιουργική) και ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε. (τυροκομική). ·Δρχ. 499 εκατ. για την αγορά παγίου εξοπλισμού της μητρικής εταιρείας. ·Δρχ. 3.830 εκατ. για την αποπληρωμή δανείων, και ·Δρχ. 1.700 εκατ. για κεφάλαια κινήσεως.Εκτός από τις επενδύσεις που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της Διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, το 2000 εξαγοράστηκε : · το 36% της Κυπριακής K&L SnackFood Ltd που μετονομάσθηκε σε Γρηγορίου Β.Ε. Ltd. · το 38% της ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΖΩΝΑΡΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ · ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΒΕΕ. · έκταση 6.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Θήβας. Οι τυροκομικές μονάδες ΠΛΑΤΑΙΩΝ Α.Ε. και ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε. προβαίνουν στην παρούσα χρήση σε επενδύσεις Δρχ. 500 εκατ. και Δρχ. 700 εκατ., αντίστοιχα, για την αύξηση και βελτιστοποίηση της παραγωγικής τους διαδικασίας. Αντίστοιχες επενδύσεις θα γίνουν και για την τρίτη τυροκομική μονάδα του Ομίλου την ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε. Στον κλάδο της ελαιουργίας ο Όμιλος προβαίνει σε επενδύσεις της τάξεως των Δρχ. 700 εκατ. για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της ΑΛΕΑ ΑΒΕΓΕΤ.