Αγαπητέ κ. Με την επιστολή αυτή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας μας ,την οικονομική της κατάσταση και τις προοπτικές της όπως διαμορφώθηκαν από την πορεία της στην χρονιά που πέρασε. Στο έτος 2000 η εταιρεία μας διέγραψε μια δυναμική πορεία ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και σήμερα βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία για την βελτιστοποίηση απόδοσης των παγίων επενδύσεων , αύξηση του κύκλου εργασιών και μεγιστοποίηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Η εταιρεία μας στο έτος 2000 ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της εκτυπωτικής της μονάδας στην βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου · Αττικής (19ο χλμ. Λ. Μαρκοπούλου , θέση Νισίζα · Καρελά ) και στους τελευταίους μήνες του 2000 εισήλθε κανονικά στην παραγωγική διαδικασία . Παραθέτουμε μερικά συνοπτικά στοιχεία της επένδυσης: · Οικόπεδο 42 στρεμμάτων με κόστος αγοράς 1,2 δις δρχ. · Βιομηχανικά κτίρια 16.400 τ. μ. κόστους κατασκευής 7,1 δις δρχ. · Τρία πιεστήρια (εφημερίδων , περιοδικών , επίπεδο )κόστους αγοράς 4,5 δις δρχ · Συγκρότημα ένθεσης κόστους αγοράς 1,2 δις δρχ. · Μετάκαυση αξίας 136 εκατ. δρχ. · Σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής και τηλεμεταφοράς αρχείων αξίας 124 εκατ. δρχ. · Δύο εικονοθέτες αξίας 109 εκατ. δρχ. · Συγκρότημα αναρρόφησης και συμπίεσης αποκομμάτων χάρτου αξίας 110 εκατ. δρχ. · Δύο βιβλιοδετικές μηχανές αξίας 369 εκατ. δρχ. · Λοιπά βοηθητικά μηχανήματα αξίας 227 εκατ. δρχ.Έτσι το συνολικό ύψος της επένδυσης έφτασε στο ποσό των 15,1 δις δρχ. Με το νέο εργοστάσιο η εκτυπωτική ικανότητα της εταιρείας έχει πολλαπλασιαστεί και απορρόφησε σταδιακά το μεγαλύτερο τμήμα των εντύπων της που εκτυπωνόταν σε πιεστήρια τρίτων και αναμένεται πολύ σύντομα να τα εκτυπώνει όλα. Προβλέπεται ότι το ποσό των 1,1 δις δρχ. που καταβλήθηκε στο έτος 2000 σε τρίτους για εκτυπώσεις θα μειωθεί στην τρέχουσα χρήση κατά το μεγαλύτερο μέρος και θα προκύψει ωφέλεια από την αιτία αυτή ποσού 650 εκατ. δραχμών . Επίσης από εκτυπώσεις για λογαριασμό τρίτων στο Κορωπί όσο και στις παλαιότερες εγκαταστάσεις μας στον Ν. Κόσμο και στην Παιανία αναμένεται σημαντική αύξηση των εσόδων από την αιτία αυτή . Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της ένα κτίριο επτά ορόφων συνολικής επιφανείας 14.157 τ.μ. που είναι κτισμένο σε οικόπεδο εμβαδού 3.221 τ.μ. που βρίσκεται στην Αθήνα (Μίνωος 10 · 16, Ν. Κόσμος) Η αναπόσβεστη αξία του ακινήτου μαζί με τον μηχανολογικό, ηλεκτρονικό και λοιπό εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος σ'αυτό, ανέρχεται στο ποσό των 6,5 δις δρχ. Στο κτίριο αυτό που είναι ελεύθερο από βάρη, βρίσκεται η έδρα της εταιρείας και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι εκμισθωμένο σε συνδεδεμένες εταιρείες.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Όπως προκύπτει και από τις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που δημοσιεύσαμε στην χρήση 2000, η οικονομική διάρθρωση των περιουσιακών μεγεθών της εταιρείας είναι άριστη. Οι απαιτήσεις υπερκαλύπτουν τις υποχρεώσεις της που είναι όλες βραχυπρόθεσμες και προέρχονται από τις τρέχουσες συναλλαγές της εταιρείας, ενώ το αδιάθετο υπόλοιπο ποσού 6,2 δις δρχ. από την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εξυπηρετεί την αποπληρωμή των επενδύσεων. Από την αύξηση αυτή (29,9 δις δρχ.) και την προηγούμενη (6,6 δις δρχ.) που έγινε η εισαγωγή της εταιρείας στο Χ.Α.Α. αντλήθηκαν συνολικά 36,5 δις δρχ. και αυτά διατέθηκαν ως εξής :
Τονίζεται ότι στην τελευταία αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου η οικογένεια Τεγόπουλου συμμετείχε με ποσοστό 70,13% καταβάλλοντας για κάλυψη της συμμετοχής της το ποσό των 20,5 δις δρχ. Το ποσοστό της σημερινής συμμετοχής της οικογένειας Τεγόπουλου ανέρχεται σε 71,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η εταιρεία δεν έχει καμμία δανειακή υποχρέωση προς Τράπεζες και γενικά δεν έχει καμμία μακροπρόθεσμη υποχρέωση. Παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής από τον έντονο ανταγωνισμό με την αύξηση των σελίδων και τον εμπλουτισμό με ένθετα για την διατήρηση της θέσης στην αγορά, τα αποτελέσματα χρήσης της εταιρείας παρουσιάζουν λειτουργικά κέρδη προερχόμενα αποκλειστικά και μόνον από την δραστηριότητα της. Ο κύκλος εργασιών στη χρήση 2000 έφτασε στα 27,3 δις δραχμές αύξηση συγκριτικά με τη χρήση 1999 κατά 15% και στην τρέχουσα χρήση αναμένεται να φτάσει τα 32 δις ήτοι αύξηση 17%.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ Οι εφημερίδες που εκδίδονται από την εταιρεία μας κατέχουν πρωτεύουσα θέση στον Ελληνικό τύπο. Η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» κατέχει κατά μέσο όρο τη δεύτερη θέση κυκλοφορίας μεταξύ των εφημερίδων σε πανελλήνια κλίμακα με ελάχιστη διαφορά από την πρώτη ενώ τρεις ημέρες από τις έξη που κυκλοφορεί την εβδομάδα, έχει την πρώτη θέση λόγω επιτυχημένων ενθέτων. Η «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» κατέχει σταθερά την πρώτη θέση μεταξύ των κυριακάτικων εφημερίδων σε πανελλήνια κλίμακα . Τέλος η εφημερίδα μας των μικρών αγγελιών «ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» κατέχει από την έκδοση της την πρώτη θέση χωρίς ουσιαστικά ανταγωνισμό αφού έχει μόνη της το 85% της αγοράς .ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Τα διαφημιστικά έσοδα στη χρήση 2000 έφτασαν τα 12,6 δις δραχμές έναντι 10,0 δις δραχμών που ήταν στη προηγούμενη χρήση 1999, δηλαδή επιτεύχθηκε μια αύξηση της τάξεως του 26%. Προβλέπεται ότι στην τρέχουσα χρήση τα διαφημιστικά έσοδα θα συνεχίσουν την αυξητική πορεία τους και μάλιστα με εντονώτερους ρυθμούς που εκτός των άλλων θα προέρχεται και από την πλήρη διαφημιστική αξιοποίηση των επιτυχημένων ενθέτων.ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Στην χρήση 2000 η εταιρεία μας αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία « ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. · ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» που εκμεταλλεύεται τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA CHANNEL σε 12,28 % και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος σε ποσοστό συμμετοχής διαθέτοντας για το σκοπό αυτό μέσα στην χρήση 2000 το ποσό των 7,9 δις δρχ. Επίσης υπέγραψε συμφωνία για συμμετοχή της με ποσοστό 5% περίπου στο Μετοχικό κεφάλαιο της NETMED B.V. που είναι εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει την συνδρομητική τηλεόραση, ψηφιακή και αναλογική, στην Ελλάδα. (Filmnet, Nova, Μultichoice).ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ · Επέκταση του πιεστηρίου εφημερίδων για αύξηση της εκτυπωτικής του ικανότητας, αξίας 800 εκατ. δρχ. και με παραλαβή τον Ιούνιο του 2001. · Αγορά και εγκατάσταση νέου πιεστηρίου περιοδικών με δυνατότητα εκτύπωσης 48 σελίδων για εμπορική εκμετάλλευση αξίας 2,6 δις δραχμών και με παραλαβή τον Νοέμβριο του 2001. · Συμπληρωματικά και βοηθητικά μηχανήματα του νέου πιεστηρίου (μετάκαυση, stacker, σταθμοί εισαγωγής, αλυσίδες μεταφοράς κ.τ.λ.) αξίας περίπου 700 εκατ. δραχμών. Τελειώνοντας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στην εταιρεία μας με την συμμετοχή σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την κυριαρχική παρουσία των εφημερίδων μας στην Ελληνική αγορά διασφαλίζοντας και αυξάνοντας έτσι την επένδυσή σας.