Αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2005 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (I.F.R.S.).

Ο όμιλος εταιρειών SPRIDER ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2005 με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (I.F.R.S.).

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το πρώτο τρίμηνο του 2005 ανήλθε σε ευρώ 9,8 εκατ. έναντι ευρώ 10,3 εκατ. το περσινό πρώτο τρίμηνο μειωμένος κατά 3,9%. Η μείωση του κύκλου εργασιών είναι συγκυριακή οφειλόμενη σε δύο λόγους:

Στο αναγκαίο σταδιακό κλείσιμο των υφιστάμενων καταστημάτων της εταιρείας για την απαραίτητη ανακαίνιση, σύμφωνα με το νέο πρόσωπο το οποίο παρουσιάζει ο όμιλος. Επισημαίνεται ότι η ανακαίνιση κάθε καταστήματος απαιτεί την διακοπή της λειτουργίας του επί δίμηνο. Η διοίκηση εκτιμά ότι οι όποιες προσωρινές επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών, θα εξισορροπηθούν στο εγγύς μέλλον από την υλοποίηση του προσεκτικά δομημένου στρατηγικού πλάνου του νέου προσώπου της SPRIDER, που θα αποτελεί όχημα υγιούς και κερδοφόρου ανάπτυξης. Η διαδικασία ανακαίνισης έχει ήδη ολοκληρωθεί στα καταστήματα της Αγίας Παρασκευής και της Χαλκίδας, ενώ αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα περατωθεί και σε άλλα τέσσερα τουλάχιστον καταστήματα. Επίσης, αρνητική επίδραση άσκησε και η μετάθεση κατά ένα μήνα της εκπτωτικής περιόδου του Ιανουαρίου.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο σε ευρώ 4,5 εκατ. αυξημένα κατά 8,5% έναντι του περσινού αντίστοιχου τριμήνου. Ο συντελεστής μικτού κέρδους εμφάνισε αύξηση κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθε στο 46,2% επί των ενοποιημένων πωλήσεων έναντι 40,9% το περσινό πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους είναι απόρροια του στρατηγικού προγραμματισμού των προμηθειών, οι οποίες εξασφάλισαν βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ιδιαίτερα ευέλικτες σχέσεις με τους προμηθευτές της στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την 'Απω Ανατολή, με αποτέλεσμα να μπορεί να διαμορφώνει την πολιτική των αγορών της κατά τρόπο που να εγγυάται την καλύτερη διαχείριση του σχετικού κόστους.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων & αποσβέσεων ανήλθαν σε ευρώ 1,4 εκατ. εμφανίζοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με τη περσινή περίοδο, παρά τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για την ανακαίνιση των υφιστάμενων καταστημάτων καθώς και την ανάπτυξη νέων μέσα στο 2005.

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων για το πρώτο τρίμηνο του 2005 εμφανίστηκαν αυξημένα κατά 878% και ανήλθαν σε ευρώ 635 χιλ. έναντι ευρώ 65 χιλ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αποσβέσεις της προηγούμενης περιόδου ήταν συγκριτικά αυξημένες, λόγω των εξόδων που πραγματοποιήθηκαν κατά την εισαγωγή στο Χ.Α. το 2004, τα οποία και λογιστικοποιήθηκαν άμεσα στο περσινό πρώτο τρίμηνο επηρεάζοντας σημαντικά τις αποσβέσεις του ομίλου.

Αντιστοίχως, τα κέρδη προ φόρων για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στις ευρώ 243 χιλ. έναντι ζημιών ευρώ 270 χιλ. πέρυσι, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας εμφανίστηκαν θετικά στις ευρώ 160 χιλ. έναντι ζημιών ευρώ 180 χιλ. το αντίστοιχο περσινό πρώτο τρίμηνο.

Τα ανωτέρω μεγέθη καθιστούν εμφανή την αποτελεσματικότητα του προσανατολισμού των επιλογών της διοίκησης και για μια ακόμη φορά αναδεικνύουν το ισχυρό λειτουργικό υπόβαθρο της εταιρείας.

Η SPRIDER, ανταποκρινόμενη δυναμικά στις ιδιαίτερες συνθήκες της αγοράς λιανικής, όχι μόνο συνεχίζει την διεύρυνση του δικτύου πωλήσεών της, αλλά προχωρά και στην ριζική ανανέωσή του. Τα οφέλη του επενδυτικού προγράμματος επέκτασης και ανανέωσης των καταστημάτων λιανικής αναμένεται να είναι ουσιαστικά και μακροχρόνια μιας και θα αποτελέσουν ένα ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται εντατικά, αποδίδοντας καρπούς, οι προσπάθειες βε λτίωσης των δεδομένων του κόστους, οι οποίες προσδίδουν λειτουργική ευελιξία στην εταιρεία και εξασφαλίζουν καλύτερη σχέση ποιότητας - τιμής στον τελικό καταναλωτή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η διοίκηση της SPRIDER, αναγνωρίζοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στις προοπτικές της εταιρείας, θα συνεχίσει την στήριξη των επιλογών της, με κύριο γνώμονα την προσφορά υψηλής μερισματικής απόδοσης στους μετόχους μέσα από την ουσιαστική οργανική ανάπτυξη.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων