Αποδέσμευση των κεφαλαίων των τραπεζών που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με την ΠΔ/ΤΕ 2500/29.5.2002 καταργείται από την 28η Ιουνίου 2002 η υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα να τηρούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος το αδιάθετο υπόλοιπο των κεφαλαίων τους, που προορίζεται για τη χρηματοδότηση βιοτεχνικών επιχειρήσεων με βάση την απόφ. Ν.Ε. 197/11/3.4.1978, όπως ισχύει.

Η κατάργηση της υποχρέωσης αυτής συνεπάγεται ότι την πιο πάνω ημερομηνία αποδεσμεύεται το κατά τράπεζα αδιάθετο υπόλοιπο των κεφαλαίων τους (υπόλοιπα 137,6 εκατ. ευρώ στις 30.4.2002) και ότι στο εξής οι εισπράξεις των τραπεζών που αφορούν εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να διατίθενται ελεύθερα.

Το «Ειδικό Κεφάλαιο» χρηματοδότησης της βιοτεχνίας χρονολογείται από το έτος 1966, όταν η Νομισματική Επιτροπή θεσμοθέτησε πλαίσιο για τη χρηματοδοτική υποστήριξη της ανάπτυξης των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων μέσω της διοχέτευσης τραπεζικών κεφαλαίων, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που αφορούσαν το μέγεθος, την έκταση και το είδος της δραστηριότητας των επιχειρήσεων αυτών και με προνομιακούς όρους, μεταξύ των οποίων και η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τμήμα των χορηγούμενων δανείων. Τα χαρακτηριστικά του θεσμού ήταν σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες παραγωγικής δραστηριότητας εκείνης της περιόδου. Το ποσοστό των δεσμευόμενων κεφαλαίων, το οποίο καθορίστηκε αρχικά σε 6 % επί των καταθέσεων της κάθε τράπεζας, μειώθηκε σταδιακά από το έτος 1992. Από τον Ιούλιο του 1993, έπαυσαν να διενεργούνται σχετικές δεσμεύσεις επί των νέων καταθέσεων των τραπεζών και συνεπώς το σύνολο των κεφαλαίων που προορίζοντο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο ύψος των 312 δισεκ. δραχμών. Τα κεφάλαια αυτά ανακυκλώνοντο έκτοτε με τη χορήγηση νέων δανείων προς ένα σχετικώς περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που είχαν προηγουμένως δανειοδοτηθεί, χωρίς να προσφέρουν επομένως ανάλογη υποστήριξη σε νέες επιχειρήσεις, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2002 καταργήθηκε και η σχετική επιδότηση του επιτοκίου σε βάρος του λογαριασμού του Ν. 128/75,για τα συνομολογούμενα από την ημερομηνία αυτή και εφεξής δάνεια (απόφ. αριθμ. 2/54976/0020/27.9.2001 των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών).

Εκτός από τη σημαντική μεταβολή των συνθηκών δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τα τελευταία έτη και ειδικότερα τη δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σήμερα μεγαλύτερες δυνατότητες ή προοπτικές άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης στο πλαίσιο κοινοτικών και εθνικών αναπτυξιακών πολιτικών και προγραμμάτων. Επισημαίνεται σχετικά ότι περιφερειακά προγράμματα ύψους 707 εκατ. ευρώ περίπου του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης στο Γ' ΚΠΣ προβλέπεται η σύσταση φορέων για τη χρηματοπιστωτική υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων το οποίο προβλέπεται να συσταθεί με επικείμενη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι επειδή από την 1η Ιουλίου 1993 και εφεξής έπαυσαν να διενεργούνται σχετικές δεσμεύσεις επί των νέων καταθέσεων, η υποχρέωση που απορρέει από το «Ειδικό Κεφάλαιο» δεν αφορούσε τις τράπεζες που ιδρύθηκαν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Με την ΠΔ/ΤΕ 2493/15.5.2002 συμπληρώνονται οι σχετικές με την ελεύθερη διαχείριση των διαθεσίμων των πιστωτικών ιδρυμάτων προσαρμογές και διαμορφώνονται ίσοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων ανεξάρτητα από το χρόνο ίδρυσής τους.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων