Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ΑΕ για την πενταετία 2006 - 2010 παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μανιατάκης στους Αναλυτές

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ΑΕ για την πενταετία 2006 - 2010 παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Δημήτρης Μανιατάκης στους Αναλυτές, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Το επιχειρησιακό σχέδιο έχει ως στρατηγικό στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της, ώστε να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία τις συνέπειες από την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον επερχόμενο ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της, η ΔΕΗ θέτει σε εφαρμογή, από την επόμενη εβδομάδα, το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ με 12 συγκεκριμένες δράσεις για το μετασχηματισμό της επιχείρησης σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της: πάγια, μείωση εξόδων, διαχείριση αποθεμάτων, εκσυγχρονισμό διαδικασιών κλπ. Αποτέλεσμα αυτού του μετασχηματισμού θα είναι η συνεχής βελτίωση των αποτελεσμάτων, καθώς με την ολοκλήρωση του προγράμματος προβλέπεται να εξασφαλισθούν επιπρόσθετα συσσωρευμένα κέρδη EBITDA ύψους 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2010. Παράλληλα η ΔΕΗ ξεκινάει ένα πλάνο μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού, ύψους περίπου 4,8 δισ. Ευρώ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2010, που θα καλύψουν τις ανάγκες για βελτίωση του δυναμικού της στην παραγωγή, τη διανομή, τα ορυχεία, τη μεταφορά κλπ. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει τη λειτουργία νέων μονάδων ισχύος 1.600 MW οι οποίες θα επιτυγχάνουν πολύ καλύτερες οικονομικές αποδόσεις και θα διασφαλίζουν την ηγετική θέση της επιχείρησης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρώτη σύγχρονη μονάδα (CCGT) που θα κατασκευασθεί στο Αλιβέρι, ισχύος 370-420 MW, προβλέπεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου. Επιπλέον, η ΔΕΗ υλοποιεί σημαντικές στρατηγικές πρωτοβουλίες στον τομέα της εταιρικής ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στην:
- Πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στόχος της ΔΕΗ είναι μέχρι το 2014 να έχει συμβάλει στην ανάπτυξη 1.540 MW με τη συμμετοχή συνεταίρων ή τουλάχιστον 770 MW από την αυτοτελή δραστηριοποίησή της στις ΑΠΕ.
- Αξιοποίηση της μετοχικής συμμετοχής της ΔΕΗ κατά 50% στην Tellas, εταιρίας που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στη σταθερή τηλεφωνία, στο Internet και στις ευρυζωνικές υπηρεσίες.
- 'Αντληση σημαντικών υπεραξιών από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της ΔΕΗ εκτιμώμενης σε περίπου 1,6 δισ. Ευρώ, για την οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τόσο η αποτίμηση όσο και η μελέτη αξιοποίησης μέχρι τις αρχές του προσεχούς φθινοπώρου.
- Αξιοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης της ΔΕΗ να αποκτήσει το 30% της ΔΕΠΑ, που δραστηριοποιείται στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα του φυσικού αερίου.
Ο κ. Δ. Μανιατάκης υπογράμμισε στην ομιλία του προς τους αναλυτές ότι, όραμα της νέας διοίκησης είναι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια υπερσύγχρονη και δυναμική επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν.
Πέραν των επενδύσεων των 4,8 δισ. Ευρώ που προορίζονται για τον πλήρη εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, η ΔΕΗ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εξαγορές και επενδύσεις εκτός Ελλάδος ύψους περίπου 500 εκατ. Ευρώ. Ήδη, αυτή την περίοδο, η ΔΕΗ έχει στρατηγική συνεργασία με τον διεθνή οίκο Contour Global για την από κοινού συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του Μαυροβουνίου. Όπως επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος, για την εκμετάλλευση των ευκαιριών εταιρικής ανάπτυξης, που παρουσιάζονται στη ΔΕΗ, εντός και εκτός Ελλάδος, εκδηλώνεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για στρατηγικές συνεργασίες από μεγάλους και αξιόπιστους επενδυτικούς φορείς. Στην παρουσίαση για τον μετασχηματισμό της εγχώριας δραστηριότητας, τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού και την εκμετάλλευση των ευκαιριών εταιρικής ανάπτυξης συμμετείχαν όλοι οι Γενικοί Διευθυντές της ΔΕΗ, οι οποίοι ανέλυσαν τις δράσεις που θα υλοποιήσουν στους τομείς ευθύνης τους. Η παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Επιχείρησης σε ηλεκτρονική μορφή είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της, www.dei.gr .


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων