Περιοδική Αναφορά Λόγω Επιτήρησης

Η μετοχή της ΕΙΚΟΝΑ ΗΧΟΣ ΑΕΕ, από τις 4.3.2005 διαπραγματεύεται στην κατηγορία επιτήρησης λόγω παρατεταμένων δυσμενών οικονομικών στοιχείων και συγκεκριμένα λόγω αρνητικών ετήσιων αποτελεσμάτων προ φόρων για τα έτη 2002 - 2005. Η εταιρία, στην προσπάθειά αντιμετώπισης των αιτιών που οδήγησαν στην υπαγωγή στην ειδική κατηγορία, ακολουθεί με συνέπεια συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, βασικά σημεία του οποίου είναι:
1. Η πώληση, ενοικίαση ή εκμετάλλευση παγίων. Η εταιρία προσανατολίζεται στην εκμετάλλευση ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρίας επί της οδού Πανταζίδου, στην Θεσ/νίκη, εμβαδού 2.300 τμ. Ο συγκεκριμένος χώρος παραμένει ανεκμετάλλευτος και λειτουργούσε ως αποθήκη εμπορευμάτων ενώ στα πλαίσια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της εξετάζεται η δημιουργία χώρου πάρκινγκ. Από την κίνηση αυτή η εταιρία αποσκοπεί στην είσπραξη μηνιαίου μισθώματος, το οποίο υπολογίζεται στα Euro 50-70 χιλ ετησίως. Προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο της λήψης της σχετικής άδειας για την λειτουργία του χώρου ως πάρκινγκ, ενώ έχει οριστεί εξωτερικός σύμβουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την διεκπεραίωση και εποπτεία της όλης διαδικασίας αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου.
2. Η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Στις 3.4.2006 η εταιρία υπέγραψε συμφωνία με την ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ βάσει της οποίας βραχυπρόθεσμα δάνεια συνολικού ποσού Euro 2,79 εκ έγιναν μεσο-μακροπρόθεσμα (5ετούς διάρκειας), με χαμηλότερο κόστος και ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλο πιστωτικό ίδρυμα για την μετατροπή του δανεισμού της από βραχυπρόθεσμο σε μεσο-μακροπρόθεσμο.
3. Η αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων με το κλείσιμο ζημιογόνων σημείων πώλησης και το άνοιγμα νέων, όπου και όταν θεωρείται ότι υφίστανται προοπτικές υγιούς ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η εταιρία την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2005 προέβη στο κλείσιμο δύο (2) καταστημάτων που διατηρούσε στην Θεσσαλονίκη (Βασ. Γεωργίου και Αμπελοκήπων) και ενός καταστήματος στην περιοχή της Κατερίνης. Βασικός λόγος της συγκεκριμένης απόφασης ήταν η ζημιογόνος λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων, καθώς ο τζίρος τους δεν επαρκούσε για την κάλυψη των σταθερών και μεταβλητών τους εξόδων ενώ η λειτουργία τους επιβάρυνε και την Εταιρία με έξοδα διοίκησης. Παράλληλα, η εταιρία, τον Νοέμβριο του 2005 εγκαινίασε το νέο της κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα εντός του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, εμβαδού 1.200 τμ. Το μερίδιο του συγκεκριμένου καταστήματος για την περίοδο 1.1.-30.9.2006 ανέρχονταν στο 19,7% επί του συνολικού τζίρου των καταστημάτων. Παράλληλα, η εταιρία αναδιοργάνωσε τις λειτουργίες εντός των καταστημάτων, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία τους και τελικό στόχο την αύξηση των πωλήσεών τους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των σημείων πώλησης, η εταιρία, εστιάζει ιδιαίτερα την προσοχή της στα περιφερειακά καταστήματα, ήτοι στα καταστήματα των Ιωαννίνων και της Λάρισας, εξετάζοντας τους παράγοντες του κόστους (λειτουργικό κόστος καταστημάτων πλέον κόστος επιμεριζόμενο στις δαπάνες διοίκησης, λαμβάνοντας υπόψη και το αυξημένο κόστος διανομής και αποθήκευσης που συνεπάγονται τα καταστήματα της περιφέρειας), καθώς και όλους τους δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, με γνώμονα τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών. Τέλος, η εταιρία, έχοντας την εμπειρία από την επιτυχή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, πορεία του νέου της καταστήματος στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos, εξετάζει και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέων καταστημάτων σε περιοχές (κυρίως μεγάλα αστικά κέντρα) με προοπτικές ανάπτυξης των εργασιών της, χωρίς, προς ώρας, να έχει καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο.
Πέραν των παραπάνω, η Επαναληπτική Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 4ης Ιουλίου 2006 αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, συνολικού ύψους μέχρι Euro 1.564.500, σε αναλογία μίας (1) νέας μετοχής για κάθε μία (1) παλιά και τιμή διάθεσης Euro 0,30 ανά μετοχή. Ωστόσο, δοθέντος του ζητήματος που ανέκυψε και αφορούσε στην μη έγκαιρη έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν επρόκειτο να υπάρξει η δυνατότητα τήρησης των προθεσμιών άσκησης του δικαιώματος προτίμησης από τους παλαιούς μετόχους και καταβολής της αποφασισθείσας αύξησης εντός των προθεσμιών που ορίζει ο Κ.Ν. 2190/1920. Ως εκ τούτου, η εταιρία, στις 8.11.2006, συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την 1.12.2006 με τα κάτωθι θέματα ημερησίας διατάξεως: 1. Ανάκληση της απόφασης της Α'' Επαναληπτικής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 4ης Ιουλίου 2006, δια της οποίας αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών έως του ποσού των Euro 1.564.500,00 και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 2. Εκ νέου λήψη απόφασης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με καταβολή μετρητών έως του ποσού των Euro 1.564.500,00 και έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. 3. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού περί Μετοχικού Κεφαλαίου, λόγω της ως άνω αυξήσεως. 4. Ορισμός νέας προθεσμίας καταβολής της κατά τα ανωτέρω αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και 5. Τροποποίηση του άρθρου 6 του Καταστατικού περί Αύξησης Κεφαλαίου, και προσαρμογή αυτού στις διατάξεις του ΚΝ. 2190/1920.
Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από την επερχόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, εκτιμώμενου ποσού Euro 1.564.500,00, μείον τις δαπάνες έκδοσης, ποσού περίπου Euro 50.000,00, ήτοι εκτιμώμενου καθαρού ποσού Euro 1.514.500,00, θα διατεθούν, μετά την ολοκλήρωσή της, ως ταμιακή εκροή, όπως περιγράφεται ακολούθως:
i. Αποπληρωμή υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ποσού Euro 650.500,00 (42,95% επί του συνόλου της αύξησης). Δεδομένου ότι η εταιρία προμηθεύεται περίπου το 98% των εμπορευμάτων της από την EXPERT ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε., το εν λόγω ποσό θα διατεθεί για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς την EXPERT ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.
ii. Κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, ποσού Euro 864.000,00 (55,5% επί του συνόλου της αύξησης). Με το ποσό αυτό η εταιρία θα αποπληρώσει επιταγές (επιταγές πληρωτέες του παθητικού) οι οποίες αφορούν σε εμπορεύματα ήδη αγορασμένα από την Εταιρία.
Η διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων, θα ολοκληρωθεί εντός του 1ου εξαμήνου του 2007. Σκοπός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι αφενός η κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης της εταιρίας και αφετέρου η ενίσχυσή της με κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ακολουθεί, ενώ τα υπό άντληση κεφάλαια θα βελτιώσουν την κεφαλαιακή διάρθρωση και επάρκεια και την εν γένει χρηματοοικονομική της θέση.
Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για αύξηση του τζίρου και την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών, γεγονός που αποτυπώνεται και στις περιοδικές οικονομικές καταστάσεις του εννεαμήνου 2006. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 1.1.-30.9.2006 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 4,3% (Euro16,09 εκ έναντι Euro15,42 εκ). Οι λειτουργικές δαπάνες καταγράφουν μείωση της τάξης του 6,8% (Euro3,50 εκ έναντι Euro3,76 εκ) και ως ποσοστό του τζίρου ανέρχονται στο 21,8% έναντι 24,4% στο περσινό εννεάμηνο. Στο εννεάμηνο του 2006 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώνονται στα Euro 497,44 χιλ έναντι ζημιών ύψους Euro 296,73 χιλ το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώνονται στα Euro 83,31 χιλ έναντι ζημιών Euro 717,42 χιλ στο περσινό εννεάμηνο, ενώ οι ζημίες μετά φόρων ανέρχονται στα Euro 690,46 χιλ έναντι Euro 1.453,92 χιλ (μείωση ζημιών κατά 52,5%). Το περιθώριο μικτού κέρδους στο εννάμηνο του 2006 διαμορφώθηκε στο 23,3% έναντι 23,0% του περσινού εννεαμήνου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της εταιρίας, στη διεύθυνση www.e-h.gr όπου έχουν αναρτηθείτα πλήρη οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, καθώς και η Έκθεση Επισκόπησης του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων