Οικονομικά Μεγέθη & Αποτελέσματα χρήσης 2005

Βασικά Οικονομικά Μεγέθη & Αποτελέσματα 2005

Η πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της ASPIS BANK και των θυγατρικών της Εταιρειών συνοψίζεται στα παρακάτω σημεία:
- Κέρδη προ φόρων Euro15,2 εκατ.
- Λειτουργικά έσοδα Euro89,9 εκατ. έναντι Euro79,8 εκατ. το 2004
- Καθαρών έσοδα από τόκους Euro55,1 εκατ. έναντι Euro47,2 εκατ. το 2004
- Καθαρά έσοδα από προμήθειες Euro26,9 εκατ. έναντι Euro22,8 εκατ. το 2004
- Μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 4%
- Αύξηση των χρηματοδοτήσεων προ προβλέψεων κατά 16%
- Αύξηση των καταθέσεων κατά 4%.

Το 2005 ήταν σημαντική χρονιά για την ASPIS BANK καθώς πέτυχε ιστορικά υψηλή κερδοφορία, με τα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας να ανέρχονται σε Euro11,2 εκατ. Η ενισχυμένη κερδοφορία είναι το αποτέλεσμα της συνέπειας που επιδεικνύει η Διοίκηση στους τρεις βασικούς άξονες στρατηγικής της: Την ενίσχυση της παρουσίας της Τράπεζας στον ελληνικό τραπεζικό χώρο, την διατήρηση του υψηλού ρυθμού αύξησης εσόδων με ταυτόχρονη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας, και την περαιτέρω ενίσχυση της ήδη ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου.

Η αύξηση της κερδοφορίας και η διαμόρφωση της στα επίπεδα των Euro15,2 εκατ. αποτελεί επιστέγασμα συγκεκριμένων ενεργειών κατά το 2005, οι σημαντικότερες εκ των οποίων συνοψίζονται ακολούθως:
- Το 2005, συνεχίστηκε η επέκταση του δικτύου καταστημάτων με τη μετεγκατάσταση καταστημάτων που γειτνίαζαν με άλλα καταστήματα και με το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων σε Αλεξανδρούπολη, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ως εκ τούτου, η Τράπεζα πλέον διαθέτει δίκτυο 67 Καταστημάτων σε 29 πόλεις.
- Η ASPIS BANK διατήρησε υψηλούς ρυθμούς αύξησης εσόδων, με σταθερό προσανατολισμό σε τομείς με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους παράλληλα με την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως το "ASPIS ΚΑΤΟΙΚΙΑ 100%", το "ASPIS Σπουδών" και το "ASPIS CAPITAL EUR/USD". Η προσφορά πλήρους φάσματος προϊόντων συνέβαλε στην ενίσχυση των εργασιών του τομέα χορηγήσεων, και οδήγησε σε ρυθμούς αύξησης των λειτουργικών εσόδων της τάξης του 13%.
- Ταυτόχρονα, με κινήσεις βελτίωσης τόσο των υποδομών όσο και της αποτελεσματικότητας αλλά και με ενέργειες συγκράτησης του λειτουργικού κόστους, η ASPIS BANK πέτυχε μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 4%. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υποδομών της, ξεκίνησε, εντός του 2005, ο σχεδιασμός νέου μηχανογραφικού συστήματος το οποίο θα εξασφαλίσει την οικονομικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των διευθύνσεων της Τράπεζας και θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μόλις τεθεί σε λειτουργία. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς της .

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ASPIS BANK:
Ενεργητικό - Χρηματοδοτήσεις:
Η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνέχισε να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας και των θυγατρικών της. Ο ρυθμός αύξησης του συνόλου των χρηματοδοτήσεων διαμορφώθηκε στο 16%. Οι χορηγήσεις προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις 3 αυξήθηκαν κατά 13% και 22% αντίστοιχα. Επιπλέον, η συμμετοχή των επιχειρηματικών δανείων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων ενισχύθηκε και ανήλθε το 2005 σε 41% έναντι 39% το 2004. Αντίστοιχα, η συμμετοχή των δανείων προς νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 57% έναντι 59% το 2004. Το μερίδιο της Τράπεζας στην αγορά των επιχειρήσεων, στην οποία εισήλθε σχετικά πρόσφατα και αποτελεί νευραλγικό τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξή της, ενισχύθηκε περαιτέρω. Το υπόλοιπο των απαιτήσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις αυξήθηκε κατά 10% και διαμορφώθηκε σε Euro93,8 εκατ. Οι χρηματοδοτήσεις, αποτελώντας το 74% του ενεργητικού, συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση του κατά 12% και διαμόρφωσή του στα επίπεδα των Euro2,2 δις. Παράλληλα, η ρευστότητα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα δεδομένου ότι τα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, ήτοι ταμείο & καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα, ομόλογα και απαιτήσεις κατά Τραπεζών, ανήλθαν στο 20% του ενεργητικού.
Καταθέσεις:
Η ανάπτυξη των εργασιών διαχείρισης κεφαλαίων συνέβαλε και αυτή στην ενίσχυση της κερδοφορίας της Τράπεζας και των θυγατρικών της. Στόχος ήταν η μείωση του κόστους αντλήσεως καταθέσεων και κατ' επέκταση την αύξηση του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου. Με γνώμονα το παραπάνω και δεδομένου ότι η ρευστότητα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, το σύνολο των καταθέσεων & repos διατηρήθηκε στα περυσινά επίπεδα. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν σε Euro1,57 δις έναντι Euro1,51 δις το 2004.
Ίδια Κεφάλαια:
Πέρα από την ενισχυμένη κερδοφορία της, οι πηγές άντλησης κεφαλαίων της Τράπεζας διευρύνθηκαν περαιτέρω με την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους Euro50 εκατ. τον Φεβρουάριο 2005, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά τα εποπτικά ίδια κεφάλαια της. Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας αντανακλάται στην αύξηση των ιδίων κεφαλαίων κατά 13% και στην βελτίωση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας), ο οποίος ανήλθε σε 10,4% και διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της.

ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Ο προσανατολισμός της ASPIS BANK σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες συνέχισε να αποδίδει, όπως καταγράφεται, με αύξηση, σε ενοποιημένη βάση, των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, τα οποία αποτελούν το 91% των λειτουργικών εσόδων, και οδήγησε στην κατά 13% αύξηση των λειτουργικών εσόδων και την διαμόρφωση τους σε Euro89,9 εκατ. Αναλυτικότερα, η συνεχής πιστωτική επέκταση του Ομίλου είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 17% και διαμόρφωσή τους σε Euro55,1 εκατ. Επιπλέον, ο σταθερός προσανατολισμός σε τομείς με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους όπως η παροχή υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδήγησε στην επίτευξη υψηλού ρυθμού αύξησης των καθαρών εσόδων από προμήθειες της τάξης του 18% και στην ενίσχυση της συμβολής τους στην αύξηση των λειτουργικών εσόδων, όπως υποδηλώνει η αύξησή τους ως ποσοστού επί των καθαρών εσόδων σε 30% έναντι 28,6% το 2004. Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο, στην διαμόρφωση των τελικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2005, έπαιξαν οι επιτυχημένες προσπάθειες για συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, με αποτέλεσμα την μείωση τους κατά 4% και διαμόρφωσή τους σε Euro72,1 εκατ. Συγκεκριμένα, τα έξοδα διοίκησης και οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 9% και 5% αντίστοιχα παρά τις επενδύσεις σε νέες υποδομές και την επέκταση του δικτύου καταστημάτων. Ως εκ τούτου, ο δείκτης αποτελεσματικότητας βελτιώθηκε και διαμορφώθηκε στο 80% σημειώνοντας μείωση κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:
Η ASPIS BANK και το 2006 συνεχίζει την πορεία υγιούς και σταθερής ανάπτυξης με όραμα την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Όχημα προς αυτήν κατεύθυνση είναι ο προσήλωση σε δραστηριότητες με υψηλά περιθώρια κέρδους και ανάπτυξης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του χαρτοφυλακίου με προηγμένα συστήματα διαχείρισης κινδύνων. Η ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας στους υφιστάμενους τομείς δραστηριοποίησής της θα συνεχιστεί με δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση των σταυροειδών πωλήσεων, και επέκταση του Δικτύου Καταστημάτων της. Επίσης, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση σε νέους τομείς όπως το Asset Management ενώ παράλληλα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών εξόδων μέσω της επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και της βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων