Οικονομικά Αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2006

Κυριότερα σημεία:
- Πιστά στις δεσμεύσεις της διοίκησης τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
- Επανάκτηση των one - off αποτελεσμάτων της χρήσης 2005
- Προχωρά κανονικά το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών
- Σημαντικά τα αναμενόμενα φορολογικά οφέλη από την κάλυψη της δραστηριότητας λιανικής με εταιρεία holding
Οικονομικά Αποτελέσματα:
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της διοίκησης του Ομίλου Εταιριών Κατσέλη κινήθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της ότι μπορεί να επαναλάβει τα περυσινά κέρδη, χωρίς το one off αποτέλεσμα της προηγούμενης χρήσης. Ωστόσο για να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη του φετινού τριμήνου με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, θα πρέπει να συνυπολογισθεί το ποσοστό που επηρέαζαν πέρυσι τα κατεψυγμένα, τα αποτελέσματα της εταιρίας. Έτσι ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου Εταιριών Κατσέλη στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζει αύξηση 0,92%, από 13,775 εκατ. ευρώ στα 13,903 εκατ. ευρώ, like - to - like, αφαιρώντας δηλαδή τη συμμετοχή των κατεψυγμένων στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του 2005 (Euro 525 χιλ.), η αύξηση διαμορφώνεται στο 5%. Σύμφωνα με τα παραπάνω μεγέθη προκύπτει ότι η εταιρία κατάφερε να υποσκελίσει με επιτυχία την απώλεια του τζίρου των κατεψυγμένων και σε απόλυτα μεγέθη. Σε ό,τι αφορά στη κερδοφορία του Ομίλου, εξετάζοντας τα κέρδη μετά από φόρους παρατηρούμε ότι στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,435 εκατ. ευρώ, από 1,459 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, παρουσιάζοντας έτσι οριακή υποχώρηση 1,64%. Ωστόσο εφόσον συνυπολογίσουμε τη συμμετοχή των one - off αποτελεσμάτων στα κέρδη μετά από φόρους του πρώτου τριμήνου του 2005, τα οποία ήταν 535 χιλ. ευρώ, η πραγματικά συγκρίσιμη αύξηση (like - to - like), για το 2006 διαμορφώνεται στο 57,90%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 2,73 εκατ. ευρώ έναντι 3,087 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2005, ενώ σε συγκρίσιμα μεγέθη (like to like), χωρίς αποτέλεσμα 678 χιλ. ευρώ, το EBITDA εμφανίζει αύξηση 13,4% (2,732 ε. Euro έναντι 2,409 εκ. Euro στη χρήση 2005). Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε η αλλαγή του product mix του Ομίλου προς τα τυποποιημένα προϊόντα, αλλά και ο περιορισμός του κόστους διάθεσης συνολικά, λόγω αναδιάρθρωσης στη δραστηριότητα των κατεψυγμένων και η έναρξη λειτουργίας της αυτόματης γραμμής ψωμιού για toast.
Εξωτερικό:
Σχετικά με τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό, τα κέρδη στη Νιγηρία ανήλθαν στις Euro240 χιλ. αυξημένα κατά 107%, ενώ στη Ρουμανία Euro2 εκ. περίπου από ζημίες την αντίστοιχη περίοδο του 2005.
Εξελίξεις:
Πρόσφατα το Υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε το τετραετές επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου, συνολικού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι επιδοτούμενο κατά 35%. Ειδικότερα, στόχος της διοίκησης του Ομίλου μέσα από το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα είναι να αυξήσει τη διατηρησιμότητα των προϊόντων και να αναδιοργανώσει της υπηρεσίες logistics. Το αναμενόμενο payback της επένδυσης είναι τα 4 χρόνια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο το γεγονός ότι μέσα από τις επενδύσεις αυτές η διοίκηση του Ομίλου αναμένει μείωση των επιστροφών προϊόντων κατά 1% περίπου, ποσοστό που μεταφράζεται σε επιπλέον κέρδη κατά 700 χιλ. ευρώ περίπου για το σύνολο της χρήσης του 2006. Στους στόχους της διοίκησης του Ομίλου Εταιριών Κατσέλη είναι στο τέλος του 2008 να εμφανίσει κύκλο εργασιών αλλά και κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 100 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα ο Όμιλος Κατσέλη, εν αναμονή των εξελίξεων στην αγορά του φρέσκου ψωμιού ? bake off, οι οποίες αναμένεται να είναι θετικές, προχωρά σε αναδιοργάνωση της δραστηριότητας λιανικής με τη δημιουργία εταιρίας holding. Η εξέλιξη αυτή, πέρα από τα όποια πλεονεκτήματα, αναμένεται να έχει ευεργετικές συνέπειες και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας. Συγκεκριμένα η εταιρία υπολογίζει ότι τα φορολογικά οφέλη θα είναι της τάξης των 780 χιλ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν τα μετά από φόρους αποτελέσματα της χρήσης 2006. Σημειώνεται τέλος ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών το οποίο στο πλαίσιο της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης πήρε παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Το υπόλοιπο δυνητικών αγορών είναι 430.000 μετοχές.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων