Οικονομικά αποτελέσματα

H Διοίκηση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας και του ομίλου της για τη διαχειριστική περίοδο 1-1 έως 31-12-2001, γνωστοποιεί τα εξής:

α. αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση (όλων των εταιρειών του ομίλου):
· Κύκλος εργασιών : 648,20 δισ. δρχ. έναντι 548,99 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 18,1%).
· Κέρδη προ φόρων : 54,51 δισ. δρχ. έναντι 40,92 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 33,2%), μετά δε την αφαίρεση των κερδών της μειοψηφίας, 50,61 δισ. δρχ. έναντι 37,25 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 35,8%).
· Ίδια Κεφάλαια: 190,55 δισ. δρχ. έναντι 145,24 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 31,2%), μετά δε την αφαίρεση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας 156,85 δισ. δρχ. έναντι 127,16 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 29,7%).
· Πάγια Περιουσ. στοιχεία: 45,61 δισ. δρχ. έναντι 39,38 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 15,8%), η τρέχουσα αξία των οποίων εκτιμάται ότι είναι πολλαπλώς μεγαλύτερη.
· Αξία Κυκλοφ. Ενεργητικού (αποθεμάτων, απαιτήσεων και διαθέσιμων χρηματικών κεφαλαίων): 370,32 δισ. δρχ. έναντι 327,21 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 13,2%), μεταβολή σημαντικά μεγαλύτερη (οκταπλάσια) της αντίστοιχης μικρής αύξησης του συνόλου των υποχρεώσεων κατά 1,69% (254,35 δισ. δρχ. έναντι 250,13 δισ.δρχ. του 2000).

Με βάση τα παραπάνω μεγέθη κερδών και κύκλου εργασιών, ο όμιλος των εταιρειών της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ καταλαμβάνει για το έτος 2001, αφενός την δέκατη (10η) θέση μεταξύ όλων των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζών και αφετέρου την πρώτη (1η) θέση μεταξύ των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου. Το αποτέλεσμα της εντυπωσιακής ανόδου των μεγεθών αυτών και της θεαματικής βελτίωσης όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών του έτους 2001, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την επιτυχή εξέλιξη των δραστηριοτήτων του ομίλου στις διεθνείς αγορές και επικυρώνει πανηγυρικά τις στρατηγικές επιλογές της διοίκησής του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Αμερική, τα μεγέθη των αποτελεσμάτων της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου στις Η.Π.Α (Technical Olympic U.S.A, πλήρως ελέγχουσα τις αμερικανικές εταιρείες του ομίλου στην εκεί αγορά εκμετάλλευσης ακινήτων «NEWMARK Homes Corp.» και «ΕNGLE Homes Inc.») δεν επηρεάσθηκαν δυσμενώς, αλλά τουναντίον παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά.

β. αποτελέσματα σε εταιρική βάση (ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.) · Κύκλος εργασιών : 88,01 δισ. δρχ. έναντι 37,89 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 132,3%).
· Κέρδη προ φόρων : 2,22 δισ. δρχ. έναντι 4,08 δισ. δρχ. του 2000 (μείωση 45,6%).
· Ίδια Κεφάλαια: 138,2 δισ. δρχ., δηλαδή στα αυτά ακριβώς επίπεδα του 2000 (138,48 δισ. δρχ.).
· Πάγιο Ενεργητικό : 126,35 δισ. δρχ. έναντι 107,52 δισ. δρχ. του 2000 (αύξηση 18,8 %).

Σαν συνέπεια των παραπάνω μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η θετική εξέλιξη της απόδοσης των μετοχών της εταιρείας στο ΧΑΑ από την πρώτη του έτους μέχρι σήμερα (συντελεστής απόδοσης 35,95%), παρά την επικρατούσα ύφεση και παρατεταμένη αρνητική συγκυρία στην εσωτερική και εξωτερική αγορά (απόδοση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ στην ίδια όπως παραπάνω περίοδο · 6,83%).

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εργολαβιών κατασκευής τεχνικών έργων του ομίλου στην Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 160 δισ. δρχ., ενώ εάν συμπεριληφθούν και τα έργα του εξωτερικού, το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε 280 δισ. δρχ., χωρίς να περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό το ανεκτέλεστο των θυγατρικών εταιρειών της Αμερικής.

Στα πλαίσια των γενικότερων εξελίξεων στους διάφορους τομείς δραστηριότητας των εταιρειών του ομίλου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, σημειώνονται τα εξής:
1. Κατασκευαστικός τομέας:
? Οι εταιρείες ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και ΜΟΧΛΟΣ έχουν συμμετάσχει (σε κοιν/ξίες με άλλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η καναδική S.N.C LAVALIN ΙNTERNATIONAL INC., η ισπανική OHL S.A κ.λ.π.) στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων:
· «Οδικά Αστικά Εργα Αττικής: Επεκτάσεις της δυτικής περιφερειακής οδού Υμηττού και σύνδεσης του Αεροδρομίου των Σπάτων με τη λεωφόρο Ποσειδώνος»,
· «ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Από Αντίρριο μέχρι και την παράκαμψη Ιωαννίνων»,
· «Κατασκευή αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος από Σκάρφεια έως τον ανισόπεδο κόμβο Παναγιάς της Εγνατίας Οδού».
· Μαρίνες Αλίμου (θα είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, χωρητικότητας 1.100 σκαφών), Φλοίσβου (προοριζόμενη για V.I.P ενόψει και της Ολυμπιάδας) και Ζέας, συνολικού ελαχίστου προϋπολογιστικού επενδυτικού κόστους 20 δισ. δρχ. περίπου, με δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης αυτών για 35-40 έτη.
? Επίσης, οι παραπάνω εταιρείες του Ομίλου έχουν συμμετάσχει στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για ανάληψη κατασκευής των παρακάτω έργων:
· «Επέκταση διαδρόμων προσαπογειώσεων αεροσκαφών του κρατικού αερολιμένα Θεσ/νίκης», προϋπολ. 75 δισ. δρχ., σε κοινοπραξία με ξένες κατασκευαστικές εταιρείες.
· «Κατασκευή παράκαμψης Αγίου Κων/νου νομού Φθιώτιδας · Τμήμα Α/Δ ΠΑΘΕ (από Λόγγο Φθιώτιδας έως έξοδο σήραγγας Κνημίδος)», προϋπολ. 65 δισ. δρχ., σε κοινοπραξία με άλλες ελληνικές εταιρείες.
· «Κατασκευή Παράκαμψης Καμμένων Βούρλων νομού Φθιώτιδας · Τμήμα Α/Δ ΠΑΘΕ (από έξοδο σήραγγας Κνημίδος έως Σκάρφεια)», προϋπολ. 26 δισ. δρχ.
? Εξάλλου, οι εταιρείες του ομίλου μας έχουν συμμετάσχει στους εξής διαγωνισμούς:
· Της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ) για το έργο της μετεγκατάστασης του Υπουργείου Γεωργίας, προϋπολ. 13,5 δισ. δρχ., σε συνεργασία με άλλη εταιρεία (θυγατρική της Lamda Development).
· Του ΟΛΠ για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και παραχώρηση εκμετάλλευσης των παρακάτω υπό ανέγερση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων:
α. Ξενοδ. συγκροτήματος 5 αστέρων στην περιοχή «Παλατάκι» του Πειραιά, 400-500 κλινών, σε οικόπεδο επιφ. 15.000-20.000 τ.μ., με περίοδο παραχώρησης της χρήσης μεγαλύτερη των 20 ετών.
β. Ξενοδ. συγκροτήματος 3 ή 4 αστέρων στην περιοχή «Ακτή Βασιλειάδη» στον Πειραιά, 300-400 κλινών, σε οικόπεδο επιφ. 15.000 τ.μ. περίπου, με περίοδο παραχώρησης της χρήσης ομοίως μεγαλύτερη των 20 ετών, σε συνεργασία με τις εταιρείες Accor S.A (management εκμετάλλευσης) και Llewelyn Davies Ltd (μελετών).
· Επιπρόσθετα ο όμιλος των εταιρειών της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ έχει προεπιλεγεί σε έργα κατασκευών μεγάλων τμημάτων αυτοκινητοδρόμων στη Ρουμανία. Η χρηματοδότηση των έργων αυτών είναι εξασφαλισμένη από Ιαπωνικές Τράπεζες.
? Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των εταιρειών του ομίλου στα ολυμπιακά έργα, σημειώνεται:
· η ανάληψη από την ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ (σε κοιν/ξία με άλλες εταιρείες) του έργου της κατασκευής του Β' τμήματος κατοικιών του Ολυμπιακού Χωριού (600 κατοικίες), προϋπολογισμού 24,1 δισ. δρχ., οι εργασίες του οποίου εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς.
· η ανάληψη από την ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε της κατασκευής του έργου του ΥΠΕΧΩΔΕ «Ανισόπεδος κόμβος στη διασταύρωση των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προϋπολ. δαπάνης 14,2 δισ. δρχ., στο αντικείμενο του οποίου, και μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή οκτώ γεφυρών (ανάμεσα στις οποίες οι γέφυρες του τραμ και της περιοχής εισόδου · εξόδου στο ΣΕΦ) και η κάλυψη τμήματος του Κηφισού ποταμού. Οι εργασίες του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει.
· η πρόσφατη ανάδειξη ως αναδόχου της κοινοπραξίας των εταιρειών ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και ΜΟΧΛΟΣ (μαζί με άλλες εταιρείες) στο διαγωνισμό κατασκευής του έργου «Πανθεσσαλικό Στάδιο Ν. Ιωνίας Βόλου», προϋπολ. 14,4 δισ. δρχ. Η σχετική σύμβαση του έργου πρόκειται να υπογραφεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών.
· Η ανάληψη κατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ, προϋπολ. δαπάνης 10,9 δισ. δρχ. από την εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ (σε κοιν/ξία με άλλη εταιρεία), ύστερα από την ένταξη του κατασκευαστικού κλάδου δημοσίων έργων της εταιρείας αυτής στην εταιρεία του Ομίλου ΜΟΧΛΟΣ προς δημιουργία του κατασκευαστικού σχήματος της νέας 7ης τάξης του ΥΠΕΧΩΔΕ.
· Σημειώνεται ακόμα, η πρόσφατη ανάδειξη της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Τ.Ε ως προσωρινού μειοδότη στο διαγωνισμό του ΟΣΚ για την ανάληψη της κατασκευής του 1ου Γυμνασίου · Λυκείου Ολυμπιακού Χωριού, προϋπολογισμού 0,99 δισ. δρχ., το κτίριο του οποίου και σε πρώτη φάση προορίζεται για Ολυμπιακή χρήση.
? Στους σχεδιασμούς των κατασκευαστικών εταιρειών του ομίλου, εντάσσεται και η προγραμματισμένη συμμετοχή τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε διαγωνισμούς διαφόρων αναπτυξιακών έργων, συνολικού ύψους προϋπολογισμών άνω των 350 δισ. δρχ.
? Υπενθυμίζεται, ότι ο όμιλος της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, μετά τις γνωστοποιηθείσες πρόσφατες συμφωνίες και λοιπές ρυθμίσεις με διάφορες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου (ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε, Ν. ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε, ΑΛΦΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε και άλλες) και αφού ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, θα διαθέτει στις κατασκευές των δημοσίων έργων Εργοληπτικά πτυχία των νέων τάξεων 7ης, 6ης και 4ης του ΥΠΕΧΩΔΕ.

2. Εκμετάλλευση Αστικών Ακινήτων:

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων του ομίλου στο χώρο εκμετάλλευσης αστικών ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (και πέραν εκείνων στις αγορές των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας), σημειώνονται:
· Η εξέλιξη εφαρμογής του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου για την ενίσχυση, βελτίωση και ανάπτυξη του συνόλου των εγκαταστάσεων και λοιπών εκμεταλλεύσεων του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, συνολικού προϋπολογισμού 100 δισ. δρχ. περίπου.
· Η εξέλιξη εργασιών κατασκευής συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών στη Κηφισιά, μέσω των θυγατρικών εταιρειών μας «ΣΤΡΟΦΥΛΙ ΑΕ» και «ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ ΑΕ».
· Η εξέλιξη των εργασιών του κατασκευαστικού επενδυτικού προγράμματος (συνολ. ύψους 20 εκατ. USD περίπου) του οικιστικού συγκροτήματος 95 διαμερισμάτων στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, μέσω της εκεί θυγατρικής εταιρείας του ομίλου «EUROROM CONSTRUCTII SRL», καθώς και η προώθηση και άλλου τέτοιου προγράμματος στο Βουκουρέστι, σε συνεργασία με την εταιρεία ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ, επενδυτικού ύψους άνω των 30 εκατ. USD.
3. Παραγωγή αιολικής ενέργειας
Μέσω της εταιρείας του ομίλου «ΜΕΛΤΕΜΙ ΚΑΣΤΡΙ ΑΒΕΤΕ», η οποία λειτουργεί, ήδη για αρκετό διάστημα, στη θέση Καστρί Καρύστου Ευβοίας πάρκο ισχύος 5 MW, προγραμματίζεται η κατασκευή νέων πάρκων (μετά την χορήγηση σχετικών αδειών ίδρυσης και λειτουργίας νέων μονάδων), συνολικής ισχύος 113 MW στους νομούς Λακωνίας, Μαγνησίας και Αχαίας.
4. Κατασκευή και εκμετάλλευση τουριστικών μαρινών
Μέσω της δραστηριοποιούμενης στον τομέα αυτόν θυγατρικής εταιρείας «ΔΗΛΟΣ ΜΑΡΙΝΕΣ Α.Ε» σε διάφορα σημεία της χώρας (Πόρτο Ράφτη, Σκιάθος, Πυθαγόρειο Σάμου) με δικαίωμα μακροχρόνιας (περίπου 40 ετών) παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης αυτών, πέραν της αυτοτελούς λειτουργίας για τρίτο χρόνο της μαρίνας του Porto Carras.
Σημειώνεται τέλος, ότι σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς της διοίκησης του ομίλου, στόχο ιδιαίτερης σημασίας αποτελούν μεσοβραχυπρόθεσμα και οι διάφορες αγορές της Βαλκανικής για την εφαρμογή διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων, όπως η διεύρυνση των οικιστικών εκμ/σεων στη Ρουμανία και η προώθηση κατασκευής έργων του προγράμματος επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (PHARE) στην Αλβανία.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων