Κέρδη και σημαντική αύξηση των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα κατά το α΄εξάμηνο 2001

Με κέρδη από 12 μέχρι 65 μονάδες βάσης (bps) έκλεισαν οι τιμές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) τον Ιούνιο έναντι του προηγούμενου μήνα, σε συνδυασμό με την παράλληλη μετακίνηση της καμπύλης αποδόσεων χαμηλότερα. Το 10ετές ομόλογο αναφοράς (benchmark) έκλεισε τον Ιούνιο σε 98,59 (απόδοση 5,54%) από 97,94 (5,63%) το Μάιο, μειώνοντας τη μέση μηνιαία απόκλιση (spread) της απόδοσής του από το αντίστοιχο γερμανικό σε 46 bps από 47 bps αντίστοιχα. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 21.127 εκατ. ευρώ έναντι 28.030 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε εξαμηνιαία βάση, η αγορά κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη της σε μεγαλύτερο βαθμό στους βραχυχρόνιους τίτλους απ' ό,τι στους μακροπρόθεσμους που επηρεάσθηκαν από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίμηνο. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν πτώση κατά 4 bps (20ετή) έως 40 bps (3ετή), αυξάνοντας την κλίση της καμπύλης αποδόσεων. Η εγχώρια αγορά κινήθηκε θετικότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, στοιχείο που αντικατοπτρίζεται στη σημαντική μείωση της μέσης απόκλισης των αποδόσεων ελληνικού/γερμανικού 10ετούς ομολόγου σε 46 bps τον Ιούνιο 2001 από 63 bps το Δεκέμβριο του 2000, φθάνοντας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ (43 bps τον Μάιο). Επίσης, θεαματική ήταν και η αύξηση της αξίας των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ σε 126.623 εκατ. ευρώ (μέση μηνιαία αξία 21.104 εκατ. ευρώ) το α΄εξάμηνο 2001 έναντι 29.944 εκατ. ευρώ (μέση μηνιαία αξία 4.911 εκατ. ευρώ) το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η εν γένει θετική πορεία της εγχώριας αγοράς ομολόγων κατά το α΄εξάμηνο 2001 υποστηρίχθηκε κυρίως από (α) την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη ευρώ που είχε ως συνέπεια την εξάλειψη του συναλλαγματικού κινδύνου, (β) τη συνακόλουθη αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Standard & Poor's (Μάρτιος 2001) σε Α από Α- και Fitch IBCA (Ιούνιος 2001) σε Α από Α- δεδομένων των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, (γ) τη διοχέτευση στην αγορά της απαραίτητης ρευστότητας στις εκδόσεις των τίτλων αναφοράς (benchmark) από το Υπουργείο Οικονομικών, (δ) τις χαλαρότερες νομισματικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές και (ε) τη χορήγηση της ιδιότητας του Βασικού Διαπραγματευτή Αγοράς (Primary Dealers) σε μη εγκαταστημένα στην Ελλάδα διεθνή χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία πλέον συμμετέχουν στην ΗΔΑΤ απ' ευθείας από τα γραφεία τους στο εξωτερικό, και κυρίως από το Λονδίνο, με τη μέθοδο της πρόσβασης από απόσταση (remote access).


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων