Αγορά Συναλλάγματος Αθηνών

Τον Απρίλιο του 2004, 52 κεντρικές τράπεζες και νομισματικές αρχές (μεταξύ αυτών και η Τράπεζα της Ελλάδος) συμμετείχαν στην έρευνα που συντονίζει ανά τριετία η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements ? BIS) σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις αντίστοιχες αγορές συναλλάγματος και παραγώγων.

Από τα στοιχεία που υπέβαλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα και καλύπτουν το 85% της δραστηριότητας στην αγορά συναλλάγματος και παραγώγων, διαπιστώθηκε μείωση του όγκου συναλλαγών στην παραδοσιακή αγορά συναλλάγματος μεταξύ Απριλίου 2001 και Απριλίου 2004, ενώ σημειώθηκε αύξηση στην εξωχρηματιστηριακή αγορά παραγώγων.

Η εισαγωγή του ευρώ, η αυξανόμενη συμμετοχή της ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης (electronic broking) στην διατραπεζική αγορά, η ενοποίηση των δραστηριοτήτων των πολυεθνικών τραπεζών και των εταιριών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας και η αύξηση των συναλλαγών στην ευρωζώνη αποτελούν τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν σε πτώση τον όγκο συναλλαγών στην παραδοσιακή αγορά συναλλάγματος.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν με βάση το χρηματοοικονομικό περιβάλλον και τις γεωπολιτικές εντάσεις που επικρατούσαν το 2004 αλλά και την ανάγκη των πιστωτικών ιδρυμάτων να καλύπτουν τους κινδύνους από τις ισοτιμίες και τα επιτόκια με πιο σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τεχνικές.

Από την έρευνα προέκυψε μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στην παραδοσιακή αγορά συναλλάγματος, 4.223 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2004, σε σύγκριση με τα 4.921 εκατ.δολ. τον Απρίλιο του 2001. Ειδικότερα:


- οι πράξεις Spot ανήλθαν στο ποσό των 994 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2004, έναντι των 1.993 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2001
- οι πράξεις Outright Forward στα 29 εκατ. δολ., από 283 εκατ. δολ. και
- οι πράξεις Foreign Exchange Swaps στα 3.200 εκατ. δολ., από 2.645 εκατ. δολάρια.

Την ίδια περίοδο ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα ξένων νομισμάτων και επιτοκίων ανήλθε στα 228,90 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2004, σε σύγκριση με τα 37,31 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2001. Ειδικότερα:


- οι πράξεις σε δικαιώματα προαίρεσης ξένων νομισμάτων (FX OTC Options) ανήλθαν στο ποσό των 54,65 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2004 έναντι των 5,63 εκατ. δολ. τον Απρίλιο του 2001
- οι προθεσμιακές συμφωνίες επιτοκίων (FRAs) και οι πράξεις ανταλλαγής επιτοκίων (IR Swaps) στα 134,10 εκατ. δολ. από 28,26 εκατ. δολ και
- οι πράξεις σε δικαιώματα προαίρεσης επιτοκίων (IR Options) στα 40,15 εκατ. δολ. από 3,42 εκατ.

Σήμερα, οι συμμετέχουσες κεντρικές τράπεζες δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών των εθνικών αγορών, ενώ η BIS τα συνολικά προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας αυτής.


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων