Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων («WFE»)


 

 
03 Οκτωβρίου 2018
 
Ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων («WFE»)
 

 

Αθήνα, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018
 
Α. Εκλογή νέων Μελών Διοικητικού Συμβουλίου της WFE
Κατά τη διάρκεια της σημερινής πρώτης ημέρας της 58ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (World Federation of Exchanges - WFE) στην Αθήνα, εκλέχθηκαν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που είναι τα εξής:

1. Dr Urs Ru.egsegger, Πρόεδρος του SIX Swiss Exchange - Πρόεδρος WFE
2. Mr Edward Tilly, Πρόεδρος και CEO του Cboe Global Markets - Αντιπρόεδρος WFE
3. Mr Vikram Limaye, CEO του National Stock Exchange of India (NSE) - Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του WFE
4. Mr Bryan Durkin, Πρόεδρος του CME Group
5. Mr Huang Hongyuan, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Shanghai Stock Exchange (SSE) 
6. Andreas Preuss, Αναπληρωτής CEO του Deutsche Borse AG 
7. Nicky Newton-King, CEO του Johannesburg Stock Exchange

Β. Έξι νέα Μέλη στην WFE
Επιπλέον, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων υποδέχτηκε 6 νέα μέλη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από πλήρη μέλη στα 70, ένα ιστορικό ρεκόρ.  Με την προσχώρηση των 6 νέων μελών, η WFE πλέον εκπροσωπεί περισσότερους από 200 παρόχους υποδομών κεφαλαιαγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, τα νέα αυτά μέλη είναι:

1. London Stock Exchange Group
2. Boursa Kuwait
3. Multi Commodity Exchange of India (MCX)
4. Tunis Stock Exchange
5. China Securities Depository and Clearing Corporation (CSDC)
6. Nairobi Securities Exchange

Η Nandini Sukumar, Διευθύνουσα Σύμβουλος της WFE, δήλωσε: «Τα μέλη αποτελούν τη ζωογόνο δύναμη κάθε εμπορικής ένωσης, και τα νέα μέλη μας αποδεικνύουν το πραγματικό παγκόσμιο εύρος και τις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων στην WFE σήμερα.  Είμαστε υπερήφανοι που εκπροσωπούμε ένα τέτοιο ποικίλο φάσμα οργανισμών και με τα πλήρη μέλη να έχουν φτάσει τα 70, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ για τα 57 χρόνια της ιστορίας της συνομοσπονδίας μας, ο ρόλος μας ως η φωνή της παγκόσμιου κλάδου υποδομών της αγοράς ποτέ δεν υπήρξε σημαντικότερος.
Επιπλέον, με την διεύρυνση του αριθμού των μελών είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους σκοπούς που ενδιαφέρουν τα μέλη μας, εστιάζοντας σε θέματα κρίσιμου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, όπως το κεφάλαιο των κεντρικών αντισυμβαλλομένων, η βιωσιμότητα, οι αναδυόμενες αγορές, η ακεραιότητα της αγοράς, η κανονιστική συνοχή, οι σημασία της χρηματοδότησης των ΜικροΜεσαίων Επιχειρήσεων, η κυβερνοασφάλεια και το FinTech
».
 
Γ. Γενικά θέματα συζήτησης
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που ακούστηκαν στις συναντήσεις του συνεδρίου, αφορούσε το θέμα της νομοθεσίας των κεφαλαιαγορών. Συγκεκριμένα, υπήρξε ομιλία από τον Πρόεδρο της ESMA (European Securities and Markets Association) Stephen Maijoor καθώς και πάνελ ομιλητών με τη συμμετοχή του, όπου τονίσθηκαν τα κάτωθι:

  • Η ESMA έχει λάβει γνώση από Χρηματιστήρια και Τράπεζες και κατανοεί την ανάγκη για εξαίρεση των ομολόγων που εκδίδονται με πρόωρη άσκηση από πλευράς της εκδότριας (callable bonds) από τις αυξημένες υποχρεώσεις πληροφόρησης και την αυξημένη δυσκολία προώθησής τους σε ιδιώτες επενδυτές  (KIDS, PRIIPS). Το γεγονός ότι υπάρχει πρόωρη άσκηση δεν σημαίνει ότι κάνει τα προϊόντα αυτά να θεωρούνται  σύνθετα προϊόντα, απλά θα πρέπει όποιος επενδύει σε αυτά να παρακολουθεί την απόδοση μέχρι την πρόωρη άσκηση (yield to call) αντί την απόδοση μέχρι τη λήξη (yield to maturity). Η εξαίρεσή τους αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση επενδυτών σε ομόλογα και την συναλλαγή τους δευτερογενώς σε αγορές.  
  • Με την εφαρμογή της MiFID II από την 3/1/2018, παρατηρήθηκε η μεταφορά μεγάλου ποσοστού συναλλαγών που εκτελούνταν εξωχρηματιστηρικά σε συστηματικούς εσωτερικοποιητές (Systematic Internalisers). Αυτό που παρατηρήθηκε και ζητούνται ενέργειες για την διόρθωσή του, είναι ότι η τιμή συναλλαγής στους εσωτερικοποιητές στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σε μικρότερο βήμα τιμής από αυτό που επιτρέπεται σε Χρηματιστήρια και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών και μάλιστα για συναλλαγές μικρής αξίας. Τα σχετικά δεδομένα έχουν συλλεχθεί από Χρηματιστήρια Μέλη της FESE και της WFE και έχουν παραδοθεί στην ESMA. Υπάρχει σε εξέλιξη, ανάλυση και συζήτηση για βελτίωση αυτού του θέματος, με σκοπό να επιτευχθεί αύξηση της ρευστότητας στα Χρηματιστήρια και τις πλατφόρμες συναλλαγών σε βάθος χρόνου.
  • Όσον αφορά το BREXIT, διαφαίνεται ότι ο βασικός στόχος της ESMA είναι να φροντίσει οι εταιρίες που μεταφέρουν τις έδρες τους από το Λονδίνο να μπορούν να βρουν το ίδιο νομοθετικό / κανονιστικό πλαίσιο στις διάφορές αγορές που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν. Φαίνεται, ότι από ένα Ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό μοντέλο επικεντρωμένο στο Λονδίνο, μεταβαίνουμε σε χρηματοοικονομική αποκέντρωση προς διάφορές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, στόχος της ESMA είναι η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου των κεφαλαιαγορών των τρίτων χωρών σε σχέση με το BREXIT, καθώς και η απαραίτητη προετοιμασία για αποφυγή κινδύνων στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας για το BREXIT.

Τέλος, η WFE δημοσίευσε σήμερα στην ιστοσελίδα της έκθεση για τις μικρομεσαίες κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, με τίτλο «An overview of WFE SME Markets», η οποία περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση 33 μικρομεσαίων κεφαλαιαγορών σε 29 Μέλη της WFE.

Ορισμένα από τα βασικά σημεία αναφοράς της έκθεσης αυτής είναι τα εξής:

  • Στο τέλος του 2017, 6.807 εταιρίες εισήχθησαν στις 33 αυτές μικρομεσαίες κεφαλαιαγορές παγκοσμίως, με συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από 1,3 τρις δολάρια.
  • Πάνω από 12.000 εταιρίες έχουν εισαχθεί σε αυτές τις αγορές, με συνολικό ποσό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 251 δις δολάρια.
  • H έλλειψη ρευστότητας, αποτελεί μία σημαντική πρόκληση για τις περισσότερες μικρομεσαίες αγορές, καθώς το 40% των αγορών παρουσίασαν κυκλοφοριακή ταχύτητα - turnover velocity - κάτω από 15% και υπάρχει το συμπέρασμα ότι απαιτείται ο συντονισμός των οικοσυστημάτων για τη βελτίωσή της.
Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου

 

WEF, 58th GA&AM in Athens - Launch video

 

 
     
 
Nandini Sukumar, CEO, WFE   Charalampos Gotsis
Chairman of Hellenic Capital Market Commission
     
 
Socrates Lazaridis, CEO, Athens Stock Exchange   Nandini Sukumar, CEO, WFE
Socrates Lazaridis, CEO, Athens Stock Exchange
     
Highlight of the event

 

 

Σχετικά με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων( WFE):

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων (WFE) ιδρύθηκε το 1961 και αποτελεί τον παγκόσμιο κλαδικό σύνδεσμο για τα Χρηματιστήρια και τους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους. Με έδρα στο Λονδίνο, εκπροσωπεί περισσότερους από 220 παρόχους κεντρικών υποδομών της αγοράς, μεταξύ των οποίων και ανεξάρτητους κεντρικούς αντισυμβαλλόμενους (CCP) που δεν εντάσσονται σε χρηματιστηριακούς ομίλους.  Το 36.8 % των Μελών μας προέρχονται από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, το 42.6 % από την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και το 20.6% από την Αμερικανική Ήπειρο.  Τα Χρηματιστήρια της WFE φιλοξενούν σχεδόν 45.000 εισηγμένες εταιρείες, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα 82,5 τρισ. δολάρια. Οι ετήσιες συναλλαγές μέσω των υποδομών που παρέχουν τα Μέλη της WFE αγγίζουν τα 81,8 τρισ. δολάρια (λήξη  συνεδρίασης, στοιχεία 2017).

 Η WFE είναι η κορυφαία πηγή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς δημοσιεύει στοιχεία για περισσότερους από 350 δείκτες της αγοράς  Η βάση στατιστικών δεδομένων της εκτείνεται σε βάθος 40 ετών και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις εξελίξεις στα διεθνή Χρηματιστήρια.  Η WFE συνεργάζεται με φορείς θέσπισης προτύπων και αρμόδιους χάραξης πολιτικής, ρυθμιστικές αρχές και κρατικούς φορείς από όλον τον κόσμο με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη αγορών που διέπονται από δικαιοσύνη, διαφάνεια, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα Η WFE υιοθετεί τους στόχους των ρυθμιστικών αρχών για εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.   
 
Διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και θέσπιση αυστηρών κανόνων δεοντολογίας, η WFE και τα μέλη της υποστηρίζουν ένα περιβάλλον που διέπεται από τάξη, ασφάλεια, δικαιοσύνη και διαφάνεια για τους επενδυτές, τις εταιρείες που αντλούν κεφάλαια και όλους όσους διαχειρίζονται χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Στόχος μας είναι η επίτευξη αποτελεσμάτων που μεγιστοποιούν το κοινό συμφέρον, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής και τις ρυθμιστικές αρχές, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας, υπερασπιζόμενοι τον κεντρικό και δημόσιο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα Χρηματιστήρια και οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι σε ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Υποστηρικτές της διοργάνωσης :
Headline Sponsor: Citi
Gold Sponsors: Burton Taylor, Cisco, Hitachi, Piraeus Bank, Sardelas Liarikos Petsa Law Firm
Silver Sponsors:   Oliver Wyman
Με την ευγενική υποστήριξη: 3E, Apivita, Boutaris, EZA
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής


Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων