Διαχείριση Κινδύνου

Γενικά - Περιβάλλον Διαχείρισης Κινδύνου

Βασική μέριμνα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (Όμιλος) αποτελεί η διαχείριση του κινδύνου που προκύπτει από τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και την επιχειρησιακή του λειτουργία. Η περιγραφή του συστήματος διαχείρισης κινδύνου, δημοσιοποιείται στην ετήσια και εξαμηνιαία Χρηματοοικονομική Έκθεση του Ομίλου. Ο Όμιλος, ως λειτουργός της χρηματιστηριακής αγοράς, έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο διαχείρισης των κινδύνων στους οποίους εκτίθεται, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του και συμβάλλοντας στη σταθερότητα και ασφάλεια της χρηματιστηριακής αγοράς. Η διαχείριση του κινδύνου, αναγνωρίζεται σαν μέρος των εποπτικών του λειτουργιών όπου μαζί με το σύστημα κανονιστικής συμμόρφωσης, διαμορφώνουν το δεύτερο επίπεδο άμυνας του οργανισμού.

Ειδικότερα η Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEXClear), 100% θυγατρική της ATHEX, η οποία λειτουργεί ως κεντρικός αντισυμβαλλόμενος (Central Counterparty - CCP) στην εκκαθάριση των προϊόντων των αγορών αξιών και παραγώγων, ικανοποιεί τις αυστηρές απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου EMIR (European Market Infrastructure Regulation) σχετικά με την διαχείριση κινδύνου, σύμφωνα με τον οποίο έχει αδειοδοτηθεί από το 2015.
 
Επίσης το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ATHEXCSD), 100% θυγατρική της ATHEX, ακολουθεί τις ιδιαίτερα εκτενείς απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου CSDR (Central Securities Depositories Regulation) κάτω από το οποίο λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2021. Τέλος, στη μητρική εταιρία ATHEX, λειτουργεί αποτελεσματικά το σύστημα διαχείρισης του κινδύνου, συντονίζοντας τις δράσεις και τις προτεραιότητες όλων των εταιριών του Ομίλου σε επίπεδο επιτροπών των Διοικητικών Συμβουλίων, προστατεύοντας τα συμφέροντα των μετόχων από κινδύνους στους οποίους εκτίθεται η Athex και οι θυγατρικές της, μέσω ενός ενιαίου πλαισίου που συνθέτει τις υψηλότερες απαιτήσεις των κανονιστικών πλαισίων και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
Στρατηγική Κινδύνου και Διαχείριση Κινδύνου
Η στρατηγική κινδύνου του Ομίλου είναι ευθυγραμμισμένη με την επιχειρηματική στρατηγική του για την παροχή των κατάλληλων υποδομών για αξιόπιστη, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς. Σύμφωνα με την στρατηγική του Ομίλου, έχει οριστεί το επίπεδο διάθεσης ανάληψης κινδύνου ώστε να συνάδει με την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών του Ομίλου, να ικανοποιούνται οι ανάγκες της αγοράς, να περιορίζεται το κόστος για τους συμμετέχοντες, να γίνεται η μέγιστη εκμετάλλευση των επιχειρηματικών ευκαιριών αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της αγοράς και η κάλυψη των κανονιστικών απαιτήσεων.
 
Ειδικότερα ο Όμιλος παρακολουθεί τους κινδύνους και αποτιμά την επικινδυνότητά τους σε δύο επίπεδα. Το διοικητικό επίπεδο και το επιχειρησιακό επίπεδο. Η ευθυγράμμιση της στρατηγικής της διαχείρισης κινδύνου με την επιχειρησιακή στρατηγική του ομίλου, επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων, μέσω του Enterprise Risk Management συστήματος το οποίο στηρίζει τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των δράσεων για τον περιορισμό της επικινδυνότητας, ευθυγραμμίζοντάς τες με τις αναπτυξιακές δράσεις και τους στόχους του έτους, όπως αυτές έχουν ενταχθεί στον σχετικό προϋπολογισμό.
 
Οργανωτική δομή
Η Διοίκηση του συστήματος διαχείρισης κινδύνου, γίνεται μέσω των επιτροπών διαχείρισης κινδύνου της κάθε εταιρίας του Ομίλου, ενώ ο συντονισμός για την ευθυγράμμιση της στρατηγικής της διαχείρισης κινδύνου, την διάθεση ανάληψης κινδύνων και των προτεραιοτήτων των περιοχών επικινδυνότητας, στις οποίες εστιάζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος ελέγχου, διασφαλίζεται από την κοινή προεδρία των τριών επιτροπών των τριών εταιριών, το κοινό πλαίσιο και οι πολιτικές που έχουν υιοθετήσει οι εταιρίες.
 
Η επιχειρησιακή δομή του οργανισμού, ακολουθεί το μοντέλο των τριών γραμμών άμυνας, θεσπίζοντας και την ενδιάμεση γραμμή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης γραμμής άμυνας, ειδικά για τα συστήματα επιχειρησιακής συνέχειας (BCP), ασφάλειας πληροφοριών (DPO) και ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων (ISO). Υποστηρίζει τη δεύτερη γραμμή άμυνας με μία ανεξάρτητη οργανική μονάδα, τη Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία του εσωτερικού ελέγχου στην Τρίτη γραμμή άμυνας. Πέρα από τα συνολικά μέτρα για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συστημάτων του Ομίλου, κάθε οργανωτική μονάδα του Ομίλου είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται τις πηγές κινδύνων που αφορούν στις δραστηριότητές και τις υπηρεσίες ευθύνης της με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά σε περίπτωση εμφάνισης συμβάντων ή περιστατικών, να διεξάγει την ανάλυση βασικών αιτιάσεων και να εισάγει ή να βελτιώνει το περιβάλλον ελέγχου.
 
Ειδικότερα, για την κάθε εταιρία του Ομίλου διακριτά, η οργανωτική δομή που υποστηρίζει τη διαχείριση κινδύνου περιλαμβάνει τις παρακάτω μονάδες:
  • Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έχει την τελική ευθύνη αναφορικά με τη διοίκηση της λειτουργίας διαχείρισης κινδύνου της εταιρίας.
  • Επιτροπή Κινδύνου, η οποία συμβουλεύει το Διοικητικό Συμβούλιο για θέματα διαχείρισης κινδύνου.
  • Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνου & Εκκαθάρισης της ATHEXClear, το οποίο είναι επαρκώς ανεξάρτητο από τις άλλες υπηρεσίες της εταιρίας και κύριο καθήκον του είναι η ολοκληρωμένη προσέγγιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ATHEXClear.
  • Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου του Ομίλου, της οποίας o επικεφαλής είναι ο Chief Risk Officer της μητρικής εταιρίας ATHEX, έχει την ευθύνη της αποδοτικής και αποτελεσματικής λειτουργίας της διαχείρισης κινδύνου, ως εποπτικό μηχανισμό και μηχανισμό πρόληψης (ex ante) αστοχιών στον Όμιλο.
  • Οργανωτικές Μονάδες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αναγνώριση και διαχείριση των κινδύνων οι οποίες εμπίπτουν στο αντικείμενό τους και συμμετέχουν στη διαχείριση κινδύνων συνολικά του Ομίλου.
     
Ενιαία διαχείριση κινδύνου
Ο Όμιλος, προσεγγίζει τον χάρτη της κατανομής επικινδυνότητας του οργανισμού (risk profile) από δύο οπτικές. Την διοικητική οπτική ή Top-Down και την επιχειρησιακή οπτική ή Bottom Up.
 
Οι ενέργειες της διαχείρισης κινδύνου υπό την διοικητική οπτική Top-Down, έχουν στόχο την προστασία των μετόχων, των συναλλασσόμενων, των εργαζόμενων και της κοινωνίας εν γένη, από ανεπιθύμητα γεγονότα που προέρχονται ή ενισχύονται από τις δραστηριότητες του ομίλου.
 
Οι ενέργειες της διαχείρισης κινδύνου υπό την επιχειρησιακή οπτική, Bottom-Up, έχουν στόχο την συνεχή βελτίωση της ποιότητας των λειτουργιών και την συμβολή στην τεκμηρίωση της εκτίμησης της επικινδυνότητας των κινδύνων όπως αυτοί αποτυπώνονται στην κατανομή της επικινδυνότητας στον οργανισμό (risk profile) που είναι απόρροια των διεργασιών Top-Down.
 
Στο διοικητικό επίπεδο αναπτύσσονται οι κατηγορίες κινδύνων στη βάση τεσσάρων βασικών κατηγοριών.
  • τους λειτουργικούς κινδύνους,
  • τους κινδύνους κανονιστικής συμμόρφωσης,
  • τους επιχειρηματικούς κινδύνους, και
  • τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Η διοικητική αυτή οπτική εστιάζει στην συγκριτική βαθμονόμηση των κινδύνων, με στόχο να θέσει τις σωστές προτεραιότητες στις δράσεις περιορισμού της επικινδυνότητας στο σύνολο του οργανισμού.
 
Στην επιχειρησιακή οπτική αντίθετα, αναγνωρίζεται το ενδεχόμενο διαφορετικής ανάπτυξης και ανάλυσης των διαφορετικών κινδύνων, σύμφωνα με τα γεγονότα αστοχιών ή τις επίκαιρες ανάγκες του οργανισμού, συνεπώς η έμφαση δίνεται στην ουσιαστική ανατροφοδότηση της διοικητικής οπτικής και της κατανομής επικινδυνότητας του ομίλου, στη βάση γεγονότων και ευρημάτων των διεργασιών ανάλυσης επικινδυνότητας που διενεργούνται στον Όμιλο.
 
Οι διεργασίες αυτές συνίσταται στα ακόλουθα:
  • Αναγνώριση & Εκτίμηση Κινδύνων (Risk Identification & Risk assessment)
  • Σύστημα ελέγχου επικινδυνότητας (KRI's)
  • Περιορισμός των Κινδύνων (Controls management)
  • Παρακολούθηση & Αναφορά Κινδύνων (Reporting)
Η διοίκηση των κινδύνων στο διοικητικό επίπεδο, χαρτογραφεί τους κινδύνους που έχουν αναγνωριστεί και διαμορφώνει την κατανομή της επικινδυνότητάς τους στη χαρτογράφηση αυτή, με τρόπο ώστε να δίνεται προτεραιότητα σε δράσεις με ετήσιο ορίζοντα, που στοχεύουν στον μετριασμό και τον έλεγχο των κινδύνων αυτών. Κατά το έτος 2023, έχει δοθεί προτεραιότητα σε κινδύνους που σχετίζονται με τον κυβερνο-κίνδυνο, τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων και της τεχνολογίας ανάπτυξης λογισμικού και τους κινδύνους που είναι συναφείς με τις εμπορικές λειτουργίες του ομίλου. Οι δράσεις περιορισμού των κινδύνων συναφών με θέματα ανθρώπινου δυναμικού που δρομολογήθηκαν το 2022, βελτίωσαν το περιβάλλον ελέγχου και υποβάθμισαν τους συγκεκριμένους κινδύνους σε σχέση με την κατανομή επικινδυνότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε για το 2023.
 
Παράλληλα, η διαχείριση των κινδύνων σε επιχειρησιακό επίπεδο, κινητοποιεί τον οργανισμό στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ασφαλή και εύρυθμη εκτέλεση των λειτουργιών που τις υποστηρίζουν. Κατά το έτος 2023, έχει δοθεί βαρύτητα στην ανάλυση των στοιχείων που συλλέγονται και την υιοθέτηση δράσεων από τις επιμέρους μονάδες του οργανισμού για την υλοποίηση των συστάσεων βελτίωσης της λειτουργίας των θεσμικών υπηρεσιών των εταιριών του Ομίλου.
 
Κατηγορίες κινδύνου
Ο Όμιλος μεριμνά για την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων εσωτερικών, ή εξωτερικών, παρόντων ή μελλοντικών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν αναγνωρισθεί ως σημαντικοί. Αναγνωρίζεται ότι κάθε υπηρεσία που προσφέρεται από τον Όμιλο μπορεί να τον εκθέσει σε οποιονδήποτε συνδυασμό των παρακάτω κινδύνων. Οι συνήθεις κίνδυνοι στους οποίους λόγω της φύσης των εργασιών του μπορεί να εκτίθεται ο Όμιλος, είναι:
 
Λειτουργικός κίνδυνος
Κίνδυνος λόγω ανεπάρκειας ή αποτυχίας εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων, από ανθρώπινο παράγοντα ή από εξωτερικά γεγονότα στα οποία περιλαμβάνεται και ο νομικός κίνδυνος. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, όπως και για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων, υπολογίζεται πλέον ως πολύ σημαντικός και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του.
 
Κίνδυνος κανονιστικής συμμόρφωσης
Κίνδυνος λόγω πλημμελούς ή αναποτελεσματικής υιοθέτησης των προνοιών των κανονιστικών και νομικών πλαισίων που διέπουν τις λειτουργίες των εταιριών του Ομίλου. Κίνδυνοι που σχετίζονται με σύγκρουση συμφερόντων και μεροληπτική λήψη αποφάσεων, αποκλίσεις του κώδικα δεοντολογίας και της ουδετερότητας στην υποστήριξη των συμμετεχόντων στην αγορά.
 
Επιχειρηματικός κίνδυνος
Κίνδυνος που αναλαμβάνει ο Όμιλος, επιλέγοντας, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας αναπτυξιακά έργα, συνεργασίες, νεωτεριστικές υπηρεσίες και λοιπές εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και κίνδυνοι που απορρέουν από την επικοινωνία και τη δημοσιότητα και την απόδοση του οργανισμού στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξής του.
 
Χρηματοοικονομικός κίνδυνος
Κίνδυνος ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, λογιστικοί κίνδυνοι και φορολογικής συμμόρφωσης, προβλέψεων, προϋπολογισμού και ελέγχου εκτέλεσής τους, πιστώσεων και λοιπών χρηματοοικονομικών κινδύνων.
 
Ειδικότερα για την διαχείριση της θυγατρικής εταιρίας ATHEXClear, παρακολουθούνται από αποκλειστική για τη συγκεκριμένη θυγατρική εταιρία, οργανική μονάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό EMIR, οι κίνδυνοι:
  • Κίνδυνος αντισυμβαλλόμενου (πιστωτικός κίνδυνος από την αθέτηση υποχρεώσεων εκκαθάρισης ενός ή περισσοτέρων αντισυμβαλλόμενων εκκαθαριστικών μελών).
  • Κίνδυνος αγοράς (μεταβολές συναλλαγματικών ισοτιμιών, επιτοκίων, τιμών αγοράς, εμπορευμάτων και μεταβλητότητας), κυρίως ως αποτέλεσμα εμφάνισης κινδύνου αντισυμβαλλόμενου.
  • Πιστωτικός κίνδυνος (κυρίως από επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων).
  • Κίνδυνος ρευστότητας (κυρίως κίνδυνος ταμειακών ροών) κυρίως ως αποτέλεσμα εμφάνισης κινδύνου αντισυμβαλλόμενου.
Ο Όμιλος και ειδικότερα η μητρική εταιρία ATHEX, παρακολουθεί τον κίνδυνο συμμετοχής της στις δύο επιμέρους θυγατρικές, καθώς βέβαια και τους κινδύνους συμμετοχών σε τρίτες εταιρίες ενώ αποτυπώνει τη διάθεση ανάληψης κινδύνων. Το επίπεδο κινδύνου που αναλαμβάνει η μητρική ATHEX, ειδικά αναφορικά με τη λειτουργία της θυγατρικής ATHEXClear στο ρόλο της ως κεντρικός αντισυμβαλλόμενος της αγοράς, τεκμηριώνεται με σαφήνεια στη διαχείριση κινδύνου της μητρικής και εντάσσεται απόλυτα στο επίπεδο της ικανότητάς της να το απορροφήσει χωρίς επιπτώσεις στην λειτουργία της και την οικονομική της αξία.
 
Περιγραφή κυρίων παραγόντων κινδύνου
Ο Όμιλος αναγνωρίζει ότι η εμφάνιση συστημικού κινδύνου εξαρτάται από τις μακροοικονομικές εξελίξεις και ότι επηρεάζεται από εξωτερικά γεγονότα όπως μεταβολές στο ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών κεφαλαίου, μεταβολές στη διεθνή και εγχώρια οικονομική κατάσταση, κανονιστικές και ρυθμιστικές εξελίξεις, μεταβολές στο φορολογικό καθεστώς, στη τεχνολογία κ.λπ. Τέτοια γεγονότα μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη και βιωσιμότητα του Ομίλου προκαλώντας μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας, μείωση των αναμενόμενων κερδών, αδυναμία ρευστοποίησης ή/και απομείωση αξίας περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος παρακολουθεί συνεχώς και συστηματικά τις εξελίξεις, προσαρμόζεται στο διαμορφούμενο περιβάλλον και υπολογίζει σε ετήσια βάση την κεφαλαιακή απαίτηση για επιχειρηματικούς κινδύνους.
 
Ο Όμιλος αναγνωρίζει επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με το μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον και την ταχύτητα των εξελίξεων στο ψηφιακό περιβάλλον λειτουργίας, τόσο σε σχέση με τις δεξιότητες και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του, όσο και σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχει δώσει δε ιδιαίτερη έμφαση στην στρατηγική της ψηφιακής του μετάλλαξης και του εκσυγχρονισμού του περιβάλλοντος ανάπτυξης και λειτουργίας των υποδομών του.
 
Λειτουργικός Κίνδυνος
Ο λειτουργικός κίνδυνος διατηρείται σε αποδεκτά επίπεδα, μέσω ενός συνδυασμού ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων, εύρωστων συστημάτων και ελέγχων. Τον Σεπτέμβριο του 2022 υπήρξε ένα συμβάν μη διαθεσιμότητας συναλλακτικής δραστηριότητας, του οποίου τα βασικά αίτια αναγνωρίστηκαν σε όλο το εύρος των επιπτώσεων και υλοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ριζική τους επίλυση. Δεν παρουσιάστηκαν περιπτώσεις καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης συναλλαγών αξιών και παραγώγων.
 
Μέτρα μείωσης λειτουργικού κινδύνου
Ο Όμιλος, σαν υποδομή λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση, παρακολούθηση και μείωση του λειτουργικού κινδύνου που εμπεριέχεται στις λειτουργίες και τις δραστηριότητές του, καθώς επίσης και την ανάγκη διατήρησης επαρκών κεφαλαίων, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο τύπο κινδύνου.
 
Σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας (Business Continuity plan)
Ο Όμιλος έχει επεξεργασθεί και θέσει σε λειτουργία κατάλληλες υποδομές και σχέδιο έκτακτης ανάκαμψης των λειτουργιών του, ενώ έχει λάβει και διατηρεί πιστοποίηση κατά το διεθνές πρότυπο επιχειρησιακής συνέχειας ISO-22301. Αυτές περιλαμβάνουν:
  • Λειτουργία ενεργού εναλλακτικού Μηχανογραφικού Κέντρου (Disaster Recovery site):
    Ο Όμιλος συντηρεί εναλλακτικό μηχανογραφικό κέντρο για τα πληροφοριακά του συστήματα. Το εναλλακτικό Μηχανογραφικό Κέντρο, χωροθετημένο σε απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή, είναι ενεργό και λειτουργεί συμπληρωματικά στο κύριο μηχανογραφικό κέντρο, διασφαλίζοντας την εφεδρεία των συστημάτων, την αυξημένη διαθεσιμότητα και εξισορρόπηση των υπολογιστικών απαιτήσεων.
  • Συγκρότηση ομάδων διαχείρισης κρίσεων και διαχείρισης εκτάκτων συμβάντων:
    Οι ομάδες αυτές έχουν σκοπό τη διατήρηση της συνέχειας παροχής των υπηρεσιών διαπραγμάτευσης σε περίπτωση απρόβλεπτου γεγονότος. Έχουν καθορισθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες και έχουν ανατεθεί σε ειδικώς εκπαιδευμένα στελέχη του Ομίλου. Τα παραπάνω δοκιμάζονται συστηματικά σε διαφορετικά δυσμενή σενάρια με στόχο την διασφάλιση της λειτουργικής ανθεκτικότητας του οργανισμού.
Ασφάλεια πληροφοριών και κυβερνοασφάλεια
Ο Όμιλος έχει θέσει σε λειτουργία, εντός της Διεύθυνσης Τεχνολογίας και υπό την εποπτεία της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνου, όλα τα μέτρα προστασίας των συστημάτων και των πληροφοριών από κυβερνοεπιθέσεις ή εκούσιας και ακούσιας διαρροής πληροφοριών, σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 27001.
 
Λοιπές κατηγορίες κινδύνων
Ο Όμιλος εκτίθεται σε περιορισμένο βαθμό σε κίνδυνο αγοράς που απορρέει από τις δραστηριότητές του. Σε κάθε περίπτωση, ο Όμιλος παρακολουθεί την πιθανή έκθεση που μπορεί να επιφέρει κίνδυνο αγοράς και υπολογίζει τυχόν κεφάλαια που πρέπει να τηρεί έναντι του κινδύνου αγοράς σύμφωνα με τη μεθοδολογία υπολογισμού κεφαλαιακών απαιτήσεων που εφαρμόζει.
 
Ο Όμιλος αντιμετωπίζει πιστωτικό κίνδυνο που προέρχεται τόσο από την επένδυση των ιδίων κεφαλαίων όσο και τα υπόλοιπα των πελατών. Στο πλαίσιο της Επενδυτικής Πολιτικής, ορίζονται συγκεκριμένες αρχές για τις ρυθμίσεις τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων. Οι τοποθετήσεις κεφαλαίων γίνονται στις τέσσερεις Συστημικές Τράπεζες της χώρας, σε ίσα περίπου ποσοστά, ελαχιστοποιώντας τα επίπεδα του πιστωτικού κινδύνου.
 
Οι τοποθετήσεις των διαθεσίμων για βραχυχρόνιες περιόδους που δεν ξεπερνούν το τρίμηνο γίνονται επίσης στα Ελληνικά Συστημικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα σύμφωνα με την Επενδυτική Πολιτική που έχει χαράξει η Διοίκηση του Ομίλου ATHEX. Συγκεκριμένα, από το συνολικό ποσό των ταμειακών διαθέσιμων του Ομίλου ύψους €60,7 εκ ποσό περίπου €46,0 εκ είναι κατατεθειμένο στα Ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα, ενώ το υπόλοιπο περίπου €14,7 εκ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Αναζήτηση
Εργαλειοθήκη
Νόμοι και Κανονισμοί

Αγορά

Γενικός Δείκτης

Ημερολόγιο

FinancialCalendarPortlet

Εκδότης Αντικειμένων